Nie podawaj dzieciom grzybów do jedzenia

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Lekarze zdecydowanie odradzają podawanie dzieciom grzybów. Powinieneś wiedzieć, że chodzi o coś więcej, niż tylko ryzyko zjedzenia trujących grzybów.

Grzyby

Najważniejszym powodem pozostaje oczywiście ryzyko zjedzenia trującego grzyba przez dziecko - organizm dziecka znosi to o wiele gorzej niż dorosłego człowieka i znacznie mniejsza ilość trujących grzybów jest zabójcza. Wystarczy spojrzeć na staystyki zatruć, żeby szybko zorientować się, że najwyraźniej ludzie bardzo często mylą się co do jadalności grzybów.

Dziecko nie musi jednak zjeść trującego grzyba, aby narazić swoje zdrowie na szwank. Budowa grzybów, a zwłaszcza zawarta w nich chityna sprawia, że są one bardzo ciężko strawne. Ich znacza część po prostu przelatuje przez organizm, często zalegając po drodze i powodując nieprzyjemne dolegliwości. W ten sposób nietrudno o objawy zatrucia, ból brzucha czy biegunkę, nawet po zjedzeniu jadalnych grzybów. U dzieci zatrucia mogą łatwo spowodować trwałe uszkodzenie nerek lub wątroby.

Z tego względu odradza się podawanie grzybów dzieciom do 10 roku życia, a już zdecydowanie jest to niewskazane w przypadku dzieci do 4 roku życia.

W wielu opiniach pojawia się także argument, że grzyby mają tylko wartość smakową ze względu na niską zawartość witamin i innych wartości odżywczych. Dobrze jest wiedzieć, że nie jest to do końca prawda i zależy to od konkretnych gatunków grzybów. Większość grzybów nasz organizm trawi tylko do pewnego stopnia, ale wiele z nich zawiera cenne witaminy i inne składniki odżywcze. Do takich grzybów należą np. pieczarki, boczniaki i kurki, które możemy bezpiecznie kupić w sklepie.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: