Zdrowe śniadanie - przepisy dla dzieci

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Dzieci jedzące śniadanie mają więcej sił witalnych, są radośniejsze, łatwiej się uczą i koncentrują. Aby dostarczyć odpowiednią ilość dziennego zapotrzebowania energetycznego, należy przygotowywać dziecku pełnowartościowe śniadania, pamiętając o różnorodności produktów.

Na śniadanie, zbyt często podajemy dzieciom:

Parówki - większość z nich powstaje z odpadków mięsnych. W składzie parówek znajdziemy m.in.: zmielone kości, pazury i ścięgna. Do tego dochodzi: woda, skrobia ziemniaczana, białka sojowe i duża ilość soli, a na końcu mięso. Zbyt częste spożywanie parówek może powodować otyłość, zmęczenie i senność u dziecka.

Pasztet z puszki - podobnie jak w parówkach, trudno znaleźć w nim mięso. Poza tym, żywność w puszkach zawiera substancję (bisfenol), która zaburza koncentrację u dzieci. Natomiast aluminium, z którego wykonane są puszki, gromadzi się w organizmie i uszkadza system nerwowy.

Kulki i chrupki śniadaniowe - słodkie, oblane miodem lub czekoladą płatki zawierają ogromną ilość cukru, a poza tym są robione z wyjałowionej mąki kukurydzianej. W płatkach często występuje aromat E-123, którego częste spożywanie grozi nieżytem nosa, problemami z wątrobą lub nerkami.

Kremy/masła czekoladowe do pieczywa - oprócz zdrowych orzechów i kakao, zawierają cukier i tłuszcze. Takie smakołyki, jedzone w nadmiernych ilościach zwiększają ryzyko otyłości i chorób układu krążenia.

Nie musimy całkowicie eliminować powyższych produktów z jadłospisu dziecka, ale powinniśmy ograniczyć ich podawanie do minimum.

Propozycje zdrowego śniadania

1. Kanapki

1 bułka kajzerka, 1 łyżeczka masła, 2 plastry sera żółtego salami, 2 plasterki łososia, majonez, koperek. Bułkę kroimy na połowę, smarujemy masłem i układamy plastry sera oraz łososia. Kanapki dekorujemy majonezem i koperkiem.

lub

2 kromki chleba razowego, 1 plaster szynki, 1 plaster żółtego sera, 1 plaster pomidora, rzeżucha, 1 łyżka majonezu, sól. Pieczywo smarujemy majonezem. Na jednej kromce układamy ser, szynkę i pomidora. Posypujemy rzeżuchą i odrobiną soli. Przykrywamy drugą kromką chleba, lekko dociskamy i kroimy na pół.

2. Jajecznica

Na parze: Jajko, 2 płaskie łyżeczki masła, 1 łyżka mleka, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku. Jajko myjemy i parzymy wrzątkiem przez minutę. Zagotowujemy wodę w garnku i kładziemy na nim talerzyk z masłem. Wbijamy na niego jajko i dodajemy mleko - mieszamy jajecznicę do ścięcia się białka. Przed podaniem, posypujemy szczypiorkiem.

lub

Omlet na słodko: 2 jajka, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta płatków migdałowych. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Całość ubijamy do uzyskania puszystej konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Posypujemy cukrem pudrem, kakao i migdałami. Można też nałożyć 2-3 łyżeczki słodkiego serka homogenizowanego.

3. Owsianka

3 łyżki płatków owsianych, 250 ml mleka, 1 banan, cukier. Płatki zalewamy odrobiną wody i odstawiamy na pół godziny. Następnie wrzucamy do gorącego mleka i podgrzewamy na małym ogniu. Część banana kroimy w pasterki, a drugą rozgniatamy na papkę i dodajemy do owsianki. Całość można lekko posłodzić.

lub

Musli: 2 łyżki płatków kukurydzianych, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki płatków żytnich, rodzynki, 1 mały jogurt sojowy naturalny, mandarynka. Do miski wsypujemy płatki. Następnie wlewamy jogurt i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, aby płatki zmiękły. Można je lekko posłodzić i dodać kawałki mandarynki.

4. Twarożek

Na słono: 200 g białego sera, 150 g gęstego jogurtu naturalnego, szczypiorek, kawałek ogórka zielonego, sól i pieprz. Ser zgniatamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Szczypiorek siekamy, a ogórka kroimy w kostkę - łączymy z twarożkiem i przyprawiamy do smaku.

lub

Na słodko: 200 g białego sera, 150 g gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, owoce (np.: maliny, truskawki, banan). Ser zgniatamy i łączymy z jogurtem, dodajemy cukier waniliowy i owoce.

5. Placuszki

1/2 małej dyni, 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, 2 łyżki cukru. Dynię obieramy i wybieramy z niej miąższ. Myjemy i trzemy na tarce, na średnich oczkach. Do dyni dodajemy mąkę, cukier i jajko - całość mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki, po 2 minuty z każdej strony.

lub

2 jajka, 2 szklanki mąki, mała śmietana 18%, 1 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, olej do smażenia, 3 jabłka. Rozkłócone jajka mieszamy ze śmietaną, mlekiem, cukrami, mąką i solą. Dodajemy pokrojone na plastry jabłka i mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem. 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady