Dieta zgodna z grupą krwi 0

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Posiadacze grupy krwi 0 wykazują skłonność do chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy oraz do zaburzeń krzepnięcia krwi. Często cierpią na zgagę i wrzody trawienne - to właśnie w tej grupie występują najczęściej problemy z wypróżnianiem i nowotwory jelita grubego. Ludzie z grupą 0 powinni jeść względnie duże ilości mięsa.

Produkty, które należy spożywać:

  • baranina, cielęcina, jagnięcina, wołowina, wątroba;
  • aloza, okoń, dorsz, halibut, łosoś, jesiotr, morszczuk, pstrąg, ryba miecz, sardynki, sieja, sola, szczupak, śledzie, tuńczyk;
  • masło oraz ser: kozi, feta, farmer, sojowy i mozzarella, mleko sojowe;
  • olej z oliwek, olej z siemienia lnianego;
  • orzechy włoskie, pestki dyni;
  • fasola: azuki, pinto oraz groch "czarne oczko";
  • chleb esseński, chleb Ezechiela;
  • buraki, botwina, brokuły, cebula, chrzan, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, karczochy, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty;
  • figi, śliwki;
  • woda gazowana oraz soki: z ananasa, ciemnej wiśni i suszonej śliwki;
  • curry, kurkuma, pieprz cayenne;
  • chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, owoc dzikiej róży;
  • z umiarem: musztarda i majonez.

Produkty, których należy unikać:

  • bekon, szynka, wieprzowina, gęsina;
  • barakuda, kawior, łosoś wędzony, ośmiornica, skrzydelnik, sum, śledzie marynowane;
  • chude mleko, jogurty, kefir, kozie mleko, maślanka, serwatka, wszystkie pozostałe odmiany sera, lody;
  • oleje: bawełniany, z kukurydzy;
  • masło z orzechów ziemnych, mak, orzechy: brazylijskie, nerkowca, ziemnie i pistacjowe;
  • fasola: copper, navy, nerkowata i tamaryndowa, soczewica: czerwona, zielona i amerykańska;
  • kiełki pszenicy, mąka z owsa, mąka zbożowa, otręby owsiane i pszenne, płatki kukurydziane, pszenica, skrobia;
  • grzanki, bułki z otrębami, chleb z kiełkami pszenicy, chleb wieloziarnisty, obwarzanki, pieczywo: z mąki durum, mąki macowej, otrębów pszenicy oraz pszenne, pumpernikiel, chleb wysokoproteinowy;
  • biała mąka pszenna, makaron grysikowy, mąka glutenowa;
  • awokado, bakłażan, kapusta, kukurydza, ziemniaki, brukselka, oliwki, gorczyca, grzyby shiitake, kalafior, lucerna, pieczarki, kapary, szczaw, marynowany koper;
  • figi, jeżyny, mandarynki, pomarańcze, melony, orzechy kokosowe, truskawki, rabarbar;
  • czarna herbata, kawa, likiery destylowane, napoje gazowane, sok z jabłek i kapusty, a także soki i napoje pomarańczowe;
  • cynamon, gałka muszkatołowa, ocet, pieprz, skrobia kukurydziana, syrop kukurydziany, wanilia;
  • zioła: aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, gorzknik kanadyjski, goryczka, liście truskawki, lucerna, łopian, podbiał; 
  • ketchup, kwaśne i słodkie marynaty, przyprawy smakowe.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: