Dieta zgodna z grupą krwi AB

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Osoby z grupą krwi AB często cierpią na astmę i cukrzycę. Są podatne na infekcje wirusowe, choroby autoimmunologiczne oraz zaburzenia centralnego układu nerwowego, a także choroby układy krwionośnego. Posiadacze grupy AB mogą spożywać produkty przeznaczone dla grup: A i B.

Produkty, które należy spożywać:

  • baranina, indyk, jagnię, królik;
  • tuńczyk, aloza, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, szczupak, morszczuk, ślimaki;
  • kefir, jogurty, kwaśna śmietana, mleko owcze oraz sery: feta, farmer, owczy, mozzarella, ricotta, serek wiejski;
  • olej z oliwek;
  • kasztany, orzechy ziemne oraz włoskie, masło z orzeszków ziemnych;
  • fasola czerwonej soi, fasolka: czerwona, pinto, navy oraz soczewica zielona;
  • orkisz, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany;
  • chleb: z brązowego ryżu, esseński, Ezechiela, z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, 100% żytni, pieczywo chrupkie oraz wafle ryżowe;
  • dziki ryż, makaron z mąki: pszennej, owsianej, ryżowej oraz żytniej, ryż biały i brązowy;
  • botwina, brokuły, buraki, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta, karczochy, kiełki lucerny, oberżyna, ogórki, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki;
  • ananasy, cytryna, figi, grejpfruty, wiśnie, maliny, jeżyny, śliwki, wiśnie, winogrona oraz żurawina;
  • soki z: ciemnej wiśni, winogron, papai, żurawiny błotnej, marchwi oraz selera;
  • curry, chrzan, czosnek, natka pietruszki;
  • zioła: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, liście truskawek, lucerna, mniszek lekarski, żeń-szeń;
  • zielona herbata, kawa.

Produkty, których należy unikać:

  • bekon, szynka, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, gęsina, mięso z: kaczki, kuropatwy, kurczaka, przepiórek, serca;
  • barakuda, bieługa, flądra, halibuty, homary, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, sardele, skrzydelniki, sola, śledzie marynowane, węgorz, żaby;
  • pełne mleko, maślanka, masło oraz sery: amerykański, brie, camembert, parmezan, a także lody;
  • oleje: bawełniany, słonecznikowy, sezamowy, z kukurydzy;
  • masło sezamowe i słonecznikowe, orzechy laskowe, mak, pestki dyni oraz słonecznika, sezam;
  • fasola: aduke, azuki, czarna, garbanzo, lima, nerkowata, groch "czarne oczko";
  • gryka, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane;
  • bułki kukurydziane;
  • makaron z karczocha, makaron soba, kasza gryczana;
  • awokado, grzyby shiitake, karczochy, kukurydza, papryka, rzodkiewka, oliwki czarne;
  • banany, gruszki, pomarańcze, mango, granaty, karambole, rabarbar, orzechy kokosowe;
  • sok pomarańczowy;
  • anyżek, esencja, migdałowa, pieprz, ocet, skrobia kukurydziana, słód jęczmienny, tapioka, żelatyna;
  • zioła: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka, kozieradka, lipa, senes, tasznik pospolity;
  • coca-cola, napoje gazowane, czarna herbata, likiery destylowane;
  • ketchup, marynaty: kwaśne, słodkie, koszerne, z koprem, sos Worcestershire.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady