Jaka dieta dla mojej grupy krwi?

andy357  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 2)

Twoja dieta powinna być powiązana z Twoją grupą krwi. Zobacz jakie produkty są wskazane do spożycia w zależności od Twojej grupy krwi.

Dieta dla grupy krwi A

Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Niewskazane: Baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza

Wskazane: Dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
Niewskazane: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kwaioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okońa, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: Mleko sojowe, ser sojowy.
Niewskazane: Chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: Masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Niewskazane: Orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: Czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
Niewskazane: Fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

Zboża
Wskazane: Amarant, gryka, kasza.
Niewskazane: Kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.

Chleb i grzanki
Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Niewskazane: Angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony
Wskazane: Gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
Niewskazane: Makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

Warzywa
Wskazane: Botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
Niewskazane: Bakłażany, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

Owoce
Wskazane: Ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Niewskazane: Unikać bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
Niewskazane: Soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.

Przyprawy
Wskazane: Czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Niewskazane: Kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: Aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
Niewskazane: Cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: Czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Niewskazane: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy
Wskazane: Musztarda.
Niewskazane: Ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.

Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):

• Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,
• Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,
• Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,
• Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.


Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):

• Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,
• Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych,
• Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawien(kidney) nych, spowalnia metabolizm,
• Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
• Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.

Dieta dla grupy krwi B

Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: Baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
Unikać: Bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: Aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
Unikać: Barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: Chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: Lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: Olej z oliwek.
Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.

Orzechy i pestki
Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikać: Masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: Fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Unikać: Fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Wskazane: Orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: Amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.

Chleb i grzanki
Wskazane: Chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
Unikać: Bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: Mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać: Dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.

Warzywa
Wskazane: Bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słotkie ziemniaki.
Unikać: Awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.

Owoce
Wskazane: Ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
Unikać: Granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: Sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z wionogron, sok z żurawiny.
Unikać: Soku pomidorowego.

Przyprawy

Wskazane: Curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać: Cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: Imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać: Aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: Zielona herbata.
Unikać: Coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy
Wskazane: Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.
Unikać: Ketchupu.

Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):

• Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
• Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
• Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagająca w
efektywnym metabolizmie,
• Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
• Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.

Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):

• Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
• Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
• Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii,
• Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
• Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii,
• Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.

Dieta dla osób z grupą krwi O

Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: Baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: Bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: Aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: Barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał
Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.
Unikać: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki
Wskazane: Pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: Maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: Fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać: Fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Wskazane: Nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: Kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi.

Chleb i grzanki
Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: Angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa
Wskazane: Boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: Awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce

Wskazane: Figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: Figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje
Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: Soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy
Wskazane: Chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
Unikać: Cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe
Wskazane: Chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
Unikać: Aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: Woda seltzera, woda sodowa
Unikać: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: Z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: Ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.

Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):

• Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
• Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
• Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy,
• Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
• Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi,
• Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):

• Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,
• Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm,
• Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii,
• Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii,
• Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy,
• Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy,
• Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy,
• Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy,
• Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.

Dieta dla osób z grupą krwi AB

Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób

Wskazane: Baranina, indyk, jagnię, królik.
Unikać: Bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza
Wskazane: Albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Unikać: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okońa, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: Jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: Lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: Olej z oliwek.
Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki
Wskazane: Kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Unikać: Masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: Fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Unikać: Fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko".

Zboża
Wskazane: Orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Unikać: Gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.

Chleb i grzanki
Wskazane: Chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Unikać: Bułek kukurydzianych.

Ziarna i makarony
Wskazane: Dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Unikać: Makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej.

Warzywa
Wskazane: Botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Unikać: Awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki.

Owoce
Wskazane: Ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Unikać: Bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: Sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Unikać: Soku pomarańczowego.

Przyprawy
Wskazane: Curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Unikać: Ziela nagielskiego, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamic, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.

Herbatki ziołowe
Wskazane: Echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Unikać: Aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy.

Używki
Wskazane: Kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
Unikać: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Unikać: Ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire.

Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):

• Tofu - pomaga w efektywnym metabolizmie,
• Produkty mleczne - regulują produkcję insuliny,
• Owoce morza - pomagają w efektywnym metaboliźmie,
• Ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit,
• Zielone warzywa - pomagają w efektywnym metabolizmie,
• Wodorosty - regulują produkcję insuliny.

Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):

• Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe,
• Fasolka nerkowata - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
• Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii,
• Fasolka limejska - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
• Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową,
• Gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
• Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.

(Informacje pochodzą ze strony www.twojadieta.info)

Polecane strony

Twoja dieta

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: