Muffinki z gryczanej mąki bezglutenowej - szybki przepis

Kampanie  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 0)

Pyszny deser jest w stanie poprawić nasze samopoczucie. Jak więc zachować zdrową równowagę nie rezygnując ze słodkości? Oto prosty przepis na muffinki z mąki bezglutenowej.

 
Składniki

Jeśli pozostajemy na diecie bezglutenowej, mamy dwie możliwości korzystania z dobrodziejstw płynących z jedzenia słodkich wypieków:

- możemy kupować bezglutenowe babeczki czy muffinki. Ich największą wadą jest jednak wysoka cena,

- własnoręczne upieczenie muffinków.

Wybieramy oczywiście opcję drugą: wyjdzie smaczniej, zdrowiej, taniej, i zabawniej. Potrzebujemy tylko:

- mąki najlepiej gryczanej– oczywiście bezglutenowej. Znajdziemy ją w każdym sklepiku z produktami ekologicznymi lub, jeśli nie mamy dostępu do takowego, w hipermarketach na dziale ze zdrową żywnością,

- 1/3 szklanki oleju,

- cukru lub ksylitolu – ½ szklanki,

- 1 jajka,

- sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia – 1 łyżeczka,

- aromat waniliowy – bezglutenowy, także do kupienia w sklepikach ekologicznych lub na dziale ze zdrową żywnością. Doskonałą alternatywą dla syntetycznego aromatu będzie laska wanilii,

- kakao – opcjonalnie,

- odrobiny soli,

- aby nasze muffinki były wilgotniejsze, delikatniejsze i smaczniejsze – warto dodać do nich banany. Wybierzmy 3 – 4 sztuki, mocno dojrzałe.


Sposób wykonania

Sposób wykonania bezglutenowych muffinków niczym nie różni się od przygotowania ich tradycyjnych odpowiedników. Działamy następująco:

- nagrzej piekarnik do 180 stopni,

- w misce, przy pomocy widelca, rozgnieć banany,

- w drugiej misce wymieszaj olej z jajkiem, dodaj wanilię,

- do bananów wsyp: cukier, mąkę, kakao, sól i sodę; dokładnie wymieszaj,

- masę jajową wlej do miski z bananami i mieszaj wszystkie składniki aż powstanie jednolita, gładka masa.

- ciasto nakładaj do papierowych papilotek lub silikonowych foremek drewnianą łyżką,

- włóż do piekarnika i piecz około 25 – 30 minut.

Muffinki możesz na koniec udekorować ciemną czekoladą lub kolorowa posypką – wybieraj je oczywiście w opcji bez glutenu.

 

To podstawowy przepis na smaczne i zdrowe muffinki. Możesz go modyfikować według własnych upodobań. Ich wykonanie jest proste i szybkie, a więc piecz i jedz – na zdrowie.

 

Polecane strony

Tutaj znajdziecie bardzo dobrą gryczaną mąkę bezglutenową, świetnie sprawdzającą się w przypadku wypieków.
Sprawdzona do wielu wypieków mąka ze 100% ekologicznych składników.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2