Szybki obiad nie musi być niezdrowy

Gastrosfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Zbliża się rok szkolny, a wraz z nim przybywa obowiązków. Zaplanowanie dnia nie jest łatwe, kiedy mamy na głowie pracę, szkołę i domowe obowiązki. Podpowiadamy jak przygotować szybkie, ale pożywne obiady dla całej rodziny.

Nie musisz spędzać wiele czasu w kuchni, żeby przygotować pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom, w kryzysowej sytuacji nie trzeba od razu zamawiać mało zdrowej pizzy. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie posiłku, który wpisuje się w standardy slow food, niekoniecznie zabierając nam cenny czas. Zastosuj się do kilku prostych zasad i zawsze miej w swojej spiżarni podstawowe składniki.

Co powinien zawierać pełnowartościowy obiad? Najłatwiej podzielić talerz na części. Połowę powinny zajmować warzywa. ¼ to białko, czyli mięso i ryby. Ostatnią ćwiartkę zapełnijmy węglowodanami. Postawmy na kaszę, ryż albo ziemniaki, które są naprawdę zdrowe! Przygotowanie sałatki nie musi zajmować dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w gotową mieszankę sałat, wkroić do niej warzywa, które akurat mamy pod ręką i sałatka gotowa. Jeśli decydujemy się na ziemniaki, w sprytny sposób możemy pominąć etap obierania. W sklepach można znaleźć gotowe, obrane ziemniaki zapakowane próżniowo. Nie ma w tym nic niezdrowego, spokojnie możemy korzystać z tej wygody. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie mięsa. Również ten etap możemy obejść już na poziomie zakupów. – Korzystajmy z gotowych mięs w marynacie. Jeśli wybierzemy te od zaufanego producenta, nie musimy obawiać się o niezdrowe składniki i chemiczne polepszacze. Polecam  gotowe Mięsa w marynacie z naszej linii PEKPOL MENU, w której znaleźć można golonkę gotowaną, fileta z kurczaka, schab, szynkę i karkówkę. Zapakowane próżniowo, delikatnie  przyprawione mięsa, które wystarczy podgrzać w piekarniku albo mikrofalówce, są gotowe już w trzy minuty. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno podane z ziemniakami, ryżem, czy makaronem stworzą pyszny obiad dla całej rodziny. A co bardzo ważne Mięsa w marynacie nie zawierają sztucznych konserwantów - tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Tego typu rozwiązania są łatwe, szybkie i co ważne zdrowe.  Aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu na szukaniu prostych obiadowych przepisów warto skorzystać z kilku naszych propozycji. Smacznego!

 

Błyskawiczny kuskus z kurczakiem i groszkiem

Składniki:

·         200 g kuskusu

·         Filet z kurczaka w marynacie ZM Pekpol

·         1 pomidor

·         50 gram zielonego groszku mrożonego lub z puszki

·         Dwie łyżki oliwy

·         Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i czekamy, aż wchłonie całą wodę i napęcznieje. Filet z kurczaka podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Gdy kuskus będzie gotowy, dodajemy do niego groszek, pokrojonego pomidora. Polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na kuskusie.

 

 

Mięsny kociołek z warzywami

Składniki:

·         Szynka w marynacie ZM Pekpol

·         Marchewka, papryka, cebula lub mieszanka warzyw mrożonych

·         Natka pietruszki

·         Papryczka chilli

·         Ząbek czosnku

·         Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojonymi warzywami oraz posiekaną natką w naczyniu żaroodpornym. Lekko przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu na 15-20 minut. Po wyjęciu posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: