Jak gotować na płycie indukcyjnej?

Poradopedia.pl  |  2012-06-14  |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Płyta indukcyjna rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko poparzenia. Podczas gotowania na kuchence indukcyjnej ważny jest rodzaj tworzywa, z którego wykonany jest garnek, a także sam rozmiar naczynia.

Zasady gotowania na płycie indukcyjnej

  1. Tuż po zagotowaniu potrawy, należy przełączać moc grzania na co najmniej jeden poziom niżej.
  2. Warto jak najczęściej używać funkcji "booster" (przyspieszanie gotowania), która skraca czas przyrządzania potraw i jeszcze bardziej oszczędza energię elektryczną.
  3. Planując zakup kuchni indukcyjnej, należy zwrócić uwagę na modele wyposażone w sensory gotowania i smażenia - dzięki nim temperatura wewnątrz naczynia będzie zawsze taka sama. Nie ma wówczas ryzyka "przegrzania" płyty i przypalenia potrawy, ani większego zużycia prądu.
  4. Energooszczędnym rozwiązaniem jest również funkcja łączenia dwóch pól w jedno, aby móc gotować w jednym dużym lub w 3-4 małych naczyniach jednocześnie - takie płyty automatycznie rozpoznają wymiar, pozycję oraz kształt garnka.

Naczynia odpowiednie do kuchni indukcyjnych

Płyta indukcyjna spełnia swoją rolę wówczas, gdy stosuje się naczynia o idealnie płaskim dnie i średnicy w zakresie podanym przez producenta. Naczynia powinny być wyposażone w dno ferromagnetyczne.

Do kuchni indukcyjnych należy stosować garnki:

  • ze stali lub emaliowanego lanego żelaza,
  • z żelaza, stali lub nieemaliowanego lanego żelaza,
  • z 18/10 stali nierdzewnej i aluminium, jeśli posiadają specjalne oznaczenia.

Naczynia, których nie należy używać to garnki:

  • ze średnicą mniejszą niż zalecana przez producenta;
  • ceramiczne i szklane;
  • ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu lub miedzi, chyba że posiadają odpowiednie oznaczenia;
  • z nóżkami lub o wypukłym dnie.

Zalety gotowania na płycie indukcyjnej

1. Znacznie krótszy czas przygotowywania potraw, przy jednoczesnym zmniejszeniu poboru energii elektrycznej - sprawność cieplna sięga 98%.

2. Kontrola pracy urządzenia zaawansowanym mikroprocesorem - szybkie gotowanie, pieczenie i podgrzewanie potraw.

3. Elektroniczny panel sterowania z wyświetlaczem.

4. Funkcje kontroli bezpieczeństwa:

  • automatyczne wykrywanie wielkości dna naczynia,
  • ochrona przed przegrzaniem,
  • ochrona przed zbyt wysokim lub zbyt niskim napięciem.

5. Płyta ceramiczna odporna na działanie wysokich temperatur.

Warto też wiedzieć, że płyta indukcyjna to nie najlepsze rozwiązanie dla osób z rozrusznikiem serca - może zagrażać ich zdrowiu. W pobliżu kuchenki nie należy pozostawiać kart płatniczych i kredytowych, gdyż mogą ulec rozmagnesowaniu.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Elżbieta | 2013-03-14 15:51
Wszystko w porządku, ale chciałabym znależć dokładne instrukcje jak gotować poszczególne dania'' czas, temperatura, " ogólnie konkretne przykłady . Może jakieś broszury , wydawnictwa. Od niedawna mam kuchenke indukcyjną i raczej próbuję na zasadzie prób i błędów.

Najnowsze porady