Jakie drewno do kominka?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Dobór drewna kominkowego wpływa zasadniczo na trzy kwestie:

  • Zabrudzenie przewodu kominowego oraz kominka
  • Wartość opałową (kaloryczność)- czyli ilość ciepła uzyskiwana ze spalania drewna
  • Szybkość i sposób spalania

Czym nie należy palić w kominku

Unikajmy palenia w kominku drewnem drzew iglastych - zawarta w nich żywica prowadzi do szybkiego zanieczyszczenia kominka i przewodu kominowego, co w krótkim czasie narobi nam problemów, a wręcz uniemożliwi korzystanie z kominka. Drewno drzew iglastych pali się bardzo szybko i ma stosunkowo wysoką kaloryczność, ale ze względu na zanieczyszczenia wskazane jest używanie go tylko jako podpałki lub ewentualnie po zmieszaniu z drewnem drzew liściastych.

W kominkach przeznaczonych do palenia drewnem nie należy także palić węglem, miałem drzewnym ani sklejką - podobnie prowadzą one do powstania dużych zanieczyszczeń. Nie powinniśmy palić drewnem impregnowanym/lakierowanym czy też potraktowanym jakimikolwiek środkami chemicznymi (np. drewno z drzew opryskiwanych środkami grzybobójczymi).

Wilgotność drewna

Drewno, którym palimy w kominku nie powinno być wilgotne - zalecany poziom wilgotności to nie więcej niż 15-20%. Aby to zapewnić, drewno powinno być składowane w odpowiednich warunkach przez okres nie krótszy niż 15 miesięcy. 

Jak należy przechowywać drewno? W miejscu zadaszonym i pozbawionym wilgoci, a także zapewniającym odpowiedni obieg powietrza. W tym celu warto zbudować lub kupić drewutnię. Dobrze jest zwrócić uwagę na to, aby nie przylegała ona do ściany naszego domu (mogą nasiąknąć wilgocią od drewna) oraz żeby znalazła się w przewiewnym i nasłonecznionym miejscu.

Palenie mokrym drewnem przede wszystkim powoduje sporo dymu (zanieczyszczając kominek i przewód kominowy), o wiele trudniej się rozpala i wytwarza znacznie mniej ciepła.

Jakim drewnem palić

Najlepiej nadaje się drewno drzew liściastych. Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami drewna sprowadzają się do kaloryczności (ilości wytwarzanego ciepła), łatwości rozpalenia, szybkości i sposobu spalania.

Najwięcej ciepła daje grab, dąb, jesion i klon. Dużą kaloryczność posiadają także brzoza, wiąz i buk. Najmniej ciepła dają topola, lipa, osika, olcha i wierzba.

Długi czas spalania charakteryzuje drewno grabu, jesionu, robinii, jabłonii i innych drzew owocowych.

Miły zapach podczas spalania osiągniemy paląc drewnem drzew owocowych.

Najłatwiej rozpalić ogień za pomocą drewna topoli lub brzozy.

Brzoza podczas spalania wydziela stosunkowo dużo dymu i sadzy - w trosce o funkcjonowanie kominka warto palić nim stosunkowo rzadko i używać go głównie jako rozpałki.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1