ciekawostki

Znaleziono: 7
Porada id 5417 Sekrety sera żółtego
Gastrosfera | 2017-01-23
Ser żółty. Produkt, który znajduje się niemalże w każdej lodówce. Przysmak, który towarzyszy nam od śniadania, po obiad, na kolacji kończąc. Jest łatwo dostępny, a rzesza jego fanów jest niezwykle szeroka. Czy wiesz, że produkt ten posiada również swoje sekrety? czytaj »
Porada id 5412 Karnawałowe tradycje – tak się bawimy w różnych zakątkach świata!
Gastrosfera | 2017-01-16
Tuż po hucznym Sylwestrze i wejściu w Nowy Rok z przytupem czeka nas kolejna atrakcja – taneczny karnawał! Czas balów, maskarad i przebieranych zabaw rozpoczyna się wraz z początkiem święta Trzech Króli i trwa aż do Środy Popielcowej, otwierającej 40-dniowe przygotowania do Wielkanocy. Tradycji i zwyczajów świętowania jest co niemiara, niemalże tyle ile… krajów na świecie. Chociaż w Polsce nie tak często obchodzony, w niektórych zakątkach świata karnawał to wyjątkowy czas w roku . Sami sprawdźcie! czytaj »
Porada id 5398 Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania
Gastrosfera | 2016-12-28
Huczne zabawy, lampka szampana w gronie rodziny czy może romantyczna kolacja we dwoje? Przepisów na udanego sylwestra jest niemalże tyle ile dni w całym roku, a wieczór…tylko jeden! Co ciekawe ostatni dzień roku kalendarzowego nie zawsze jest obchodzony jako Sylwester . W zależności od kraju i tradycji, świętować można na różne sposoby, a uwierzcie - jest ich sporo! czytaj »
Porada id 5343 Andrzejkowe święto
Gastrosfera | 2016-11-25
Woskowe figurki, przebijanie szpilką serca, obierki z jabłek czy długi wąż z butów. Nie ma wątpliwości, to oczywiście Andrzejki! Popularny i wyczekiwany - zwłaszcza wśród najmłodszych, 29 dzień listopada zdaje się być jednocześnie tym najbardziej magicznym w całym roku. To zasługa zarówno pomysłowych oraz hucznych zabaw, jak i niezwykle charakterystycznego klimatu obecnego podczas wigilii św. Andrzeja. A ta…tuż, tuż! czytaj »
Porada id 5295 Poznaj wszystkie tajemnice dyni!
Gastrosfera | 2016-10-28
Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie. Zaś sama historia tego warzywa jest dłuższa i ciekawsza, niż się może wydawać. czytaj »
Porada id 5287 Halloween. Wersja dla ciekawych (i głodnych)
Gastrosfera | 2016-10-25
Polska: Zaduszki jak co roku. Wieczorem, w przeddzień Święta Zmarłych po ulicach snują się w grupach strzygi, duchy i kościotrupy. Do domów pukają kostuchy proszące o datki w postaci cukierków. Wreszcie z okien niektórych mieszkań do przechodniów szczerzą się w upiornym uśmiechu świecące lampiony z dyni… czytaj »
Arbuz – niskokaloryczna przekąska
adyss | 2012-08-06
Będąc niedawno w sklepie zauważyłam, że cena arbuza jest coraz niższa. To bardzo dobra wiadomość, szczególnie dla osób, które są na diecie, ponieważ jest to jedna z nielicznych przekąsek, którą można jeść bez umiaru. czytaj »
Znaleziono: 7