Cafe Cappuccino, Latte, Mocca, Latte Macchiato, Frappe, Americano czyli różne rodzaje kaw i co one oznaczają?

hoody99  |   |  + 6  |  Ocena: (głosy: 0)

Coraz częściej chodzimy do kawiarni i mamy ochotę skosztować różnych rodzajów kaw. Niestety nie zawsze wiemy, czy będą nam smakować, ponieważ nie wiemy co tak dokładnie otrzymamy. Ta porada jest po to, aby Wam pomóc dowiedzieć się co oznaczają te różne nazwy kaw.

  • Cafe Cappuccino - espresso z mleczną pianą,
  • Cafe Latte - espresso z dużo ilością spienionego mleka,
  • Cafe Latte Macchiato - espresso ze spienionym mlekiem i dużą mleczną pianką,
  • Cafe Mocca - espresso z dużą ilością mleka, syropem czekoladowym i bitą śmietaną,
  • Cafe Frappe - espresso z kruszonym lodem i mlekiem.
  • Cafe Americano - espresso z dolewką gorącej wody w celu rozcieńczenia espresso. Podaje się ją w dużych szklankach, takich jak do cappuccino.

Polecane strony

Rodzaje kaw: cafe espresso, macchiato, cappuccino, mokka, latte, americano
Poznaj rodzaje kaw i sposób ich przyrządzania.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 6
~Kamka | 2012-09-25 00:46
~Ania

Cafe Latte Macchiato (spienione mleko z dodatkiem espresso) choć podobne do Cafe Latte to tak naprawdę jest odwrotnością
Espresso macchiato (espresso z dodatkiem odrobiny mleka) :)
~Rafał barysta,,divine cafe,, | 2011-10-08 11:45
Witam...chciałbym tylko tyle powiedzieć że definicje są poprawne ale bardzo skrócone jak ktoś ma ochote po czytać szerzej na temat kawy zapraszam na CAFE PREGO. Kolega który dał komentarz (barista)niech idzie na szkolenie zaawansowane np. do akademi espresso.. i później się wypowiada.
~Ania | 2011-09-28 22:10
czym zatem rozni sie caffe latte od latee macchiato ?
~barista | 2011-03-16 12:00
Niestety większość z tych definicji jest niepełna albo całkowicie błędna.
~sophie | 2010-08-26 17:07
Latte Macchiato (z wł. "splamione mleko") - napój mleczny powstały przez powolne (delikatnie, po ściance) dolanie kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Przy prawidłowym przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze piana. Dzięki temu jest to jedna z najciekawiej wyglądających, lecz także jedna z droższych kaw. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności ok. 250 ml. Może być pita przez słomkę, aczkolwiek przez profesjonalnych baristów zalecana jest jedynie długa łyżka. (źródło: wikipedia)