Czym się ratować po papryczce chilli

Poradopedia.pl  |   |  + 6  |  Ocena: (głosy: 1)

Co zrobić, kiedy papryczka chilli pali żywym ogniem, a kolejne szklanki wody nic nie pomagają? Poznaj sprawdzone sposoby.

Papryczki chilli

Pieczenie powodowane przez papryczkę chilli związane jest z występowaniem określonych substancji drażniących kubki smakowe i zakończenia nerwowe. W przeciwieństwie do wielu innych ostrych przypraw pieczenie po papryczce może utrzymywać się przez dłuższą chwilę ze względu na oleisty charakter substancji powodującej pieczenie. Picie dużej ilości wody często nie przynosi oczekiwanej ulgi, a może działać wręcz przeciwnie - pieczenie może się ulec natężeniu i objąć większy obszar.

Najlepszym sposobem jest ... szklanka mleka. Może także pomóc mleko w innej postaci, np. jogurt albo kefir. Kazeina zawarta w mleku potrafi szybko zenutralizować działanie kwasów zawartych w papryczce dzięki czemu błyskawicznie poczujesz ulgę.

Jeżeli nie masz pod ręką nic mlecznego możesz spróbować także innych mniej skutecznych, ale zawsze przynoszących jakąś ulgę sposobów. Do nich należą m.in.:

  • oliwa z oliwek - przepłucz usta, powinno pomóc bardziej niż sama woda; to także dobry sposób na pozbycie się pieczenia skóry, jakiego możesz nabawić się podczas krojenia ostrych papryczek - po prostu przetrzyj dłonie odrobiną oliwy i spłucz po minucie,
  • ryż - ma działanie podobne do mleka,
  • cytryna - kwas zawarty w soku cytryny także przyniesie ulgę.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 6
~roman | 2017-06-24 17:01
cytryna działa
~Krejn | 2015-08-03 20:23
chleb tez jest dobry :)
~LalinkaXD | 2014-08-24 15:49
Naprawde to pomaga piekło mnie jak nie wiem, a oliwa z oliwek jst doskonała. Mojej siostrze też sie zdarzyło i pomogła jej cytryna oraz oliwa z oliwek, naprawde polecam dla tych ktuzi tak jak więkrzość ludzi jej spróbowała i sie poparzyła.
~renka | 2014-01-18 18:05
Po spróbowniu językiem papryczki zaczęło mnie piec jakby ktoś podpalał mnie ogniem.Przyznam że po posmarowaniu ust i okolic oliwą z oliwek pieczenie przeszło jak ręką odjął.Polecam !!
~chillifan | 2013-12-23 21:37
Kapsaicyna rozpuszcza się w alkoholu. Popijanie wszelkimi "procentami" wypłukuje ją z kubków smakowych i przynosi ulgę.
Już widzę minę obsługi w tajskiej knajpie, kiedy poproszę o oliwę z oliwek do płukania ust po posiłku ;-)
~miłośnik chilli | 2013-12-15 19:30
Bzdury. Jedyne słuszne i działające natychmiast "antidotum" to szczypta soli na język. Kto spróbował niech potwierdzi!

Najnowsze porady