Dlaczego warto gotować na parze?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Parowaniu można poddawać różne produkty, m.in.: mięso, ryż, ziemniaki, ryby, warzywa, a nawet owoce. Przygotowywane w ten sposób dania są przede wszystkim zdrowe i smaczne, ale mają też wiele innych zalet.

Gotowane na parze jest zdrowe

Składniki mineralne nie uciekają do wody, co ma miejsce podczas gotowania tradycyjnego. Woda po gotowaniu nie jest spożywana, dlatego przyrządzająca dania na parze zachowują się wszystkie ich składniki odżywcze. Zaletą j est również to, że para dosala potrawy nie odkładając w nich soli, co ma istotne znaczenie zdrowotne. Przyrządzane w ten sposób dania mają bardziej intensywny smak, do którego trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Gotowanie na parze jest szybkie i oszczędne

Proces konwekcji sprawia, że na parze gotuje się szybciej niż w samej wrzącej wodzie. Wysoka temperatura (120 stopni C) pozwala w krótszym czasie przygotować potrawę i tym samym zaoszczędzić.

Podsumowując, gotowanie na parze to:

  • szybsze zmiękczanie tkanek produktów,
  • mniejsze straty składników odżywczych,
  • niska zawartość tłuszczu w potrawach,
  • lekkostrawność dań.

Gotowanie na parze to doskonałe rozwiązanie dla osób z nadwagą i problemami trawiennymi, a także cierpiących na nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu. W parowar powinni zaopatrzyć się również wszyscy ci, którym zależy na smacznym i zdrowym odżywianiu.

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: