Jak dłużej zachować świeżość bananów?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Poza nielicznymi wyjątkami większość z nas nie przepada za brązowymi papkowatymi bananami. Przeczytaj jak utrzymać je dłużej żółte i świeże.

Banany brązowieją wraz z wydalaniem przez nie naturalnego gazu etylenowego, który wywołuje dojrzewanie owoców i brązowienie skórki. Co ciekawe, mechanizm ten dotyczy także innych owoców i gaz ten jest bardzo obficie wydalany np. przez jabłka. Jeżeli zależy Tobie na odwrotnym efekcie, tj. chciałbyś, aby banany szybciej dojrzały, bo są zielone, to najlepiej połóż je razem z jabłkami. A co można zrobić aby spowolnić ten proces? 

Kupuj zielone

Jeżeli kupujesz banany z góry zakładając, że zjesz je dopiero za parę dni, to najlepszym pomysłem jest kupić stosunkowo niedojrzałe, zielone banany.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że banany które kupujemy w sklepach w większości zbierane są praktycznie zielone i dojrzewają w trakcie transportu oraz w magazynach przed wystawieniem ich do sklepów.

Zawijaj szczelnie w folię

Podstawowym sposobem zachowania świeżych bananów jest trzymanie ich szczelnie zawiniętych w torebce foliowej z dala od innych owoców. Jeszcze lepiej działa zawinięcie każdego banana oddzielnie, albo po rozdzieleniu bananów zawinięcie szczelnie folią końcówki banana od strony szypułki (ten dłuższy wystający kawałek) - to właśnie tędy banan wydziela najwięcej etylenu.

Trzymaj w lodówce - ale nie zielone

Proces dojrzewania bananów spowalnia w istotny sposób niska temperatura. Banany właśnie w tym celu są przewożone i przechowywane w chłodniach. W temperaturze poniżej 13 stopni banany mogą wytrzymać nawet 3-4 tygodnie. Pamiętaj jednak, aby do lodówki wkładać tylko żółte banany, ponieważ zielonym niska temperatura zaszkodzi.

A może jednak brązowe?

Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że wg badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców, brązowe banany są zdrowsze, ponieważ zawierają znacznie więcej tzw. czynnika martwicy nowotworów (TNF), który zapobiega powstawaniu nowotworów. Banany z ciemnymi plamami mają wielokrotnie lepszy wpływ na białe krwinki, co poprawia odporność naszego organizmu.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: