Jak gotuje się szparagi?

zaba  |   |  + 2  |  Ocena: (głosy: 1)

Szparagi to przepyszne warzywo bogate w cenne składniki mineralne. Przygotowanie ich jest bardzo proste - przeczytaj jak ugotować szparagi.

szparagiSzparagi gotujemy w specjalnie o tego przeznaczonym garnku (wysokim i wąskim). Jeżeli takiego nie posiadamy to wkładamy związane szparagi do normalnego garnka w pozycji pionowej.

Przed ugotowaniem szparagów musimy je do tego odpowiednio przygotować. Szparagom trzeba najpierw urwać zdrętwiałe końce. Szparag zawsze pęknie w miejscu , gdzie jest on popsuty. Szparagi białe dodatkowo trzeba obrać, zielonych natomiast nie trzeba.

Jeżeli mamy odpowiedni do tego garnek to nalewamy do garnka ok. 2-3 cm wody. Jeżeli nie mamy specjalnie przeznaczonego do tego garnka nalewamy ok. 1-1,5 cm wody, doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy szparagi gotując je na parze. Szaragi białe gotujemy ok. 10-15 min, zielone ok. 7-8 min. Trzeba pamiętać, żeby nie przegotować szparagów, ponieważ robią się wtedy twarde.

Wskazówki:
1. Gotując zielone szparagi możemy wodę trochę posolić oraz dodać łyżeczkę soku z cytryny.
2. Gotując białe szaragi, wodę możemy trochę posłodzić, dodać odrobinę mleka oraz cytryny.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 2
~anna | 2011-05-28 09:59
co sezon,miałam ochotę na szparagi,ale nie wiedziałam jak się gotuje ,teraz już będe wiedziała,i śmigam na targ,serdeczne dzieki!
~Maro | 2011-04-30 16:28
Dzięki przyda się na przyszłość.