Jak oszczędzić na gotowaniu jedząc tyle samo?

jakbiegacpl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Ale jak działa to cudowne urządzenie?

Pomiędzy powierzchnią płyty a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się pole magnetyczne. To z kolei wytwarza prądy wirowe w naczyniu, które w efekcie ulega nagrzaniu. Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny, czyli taki, do którego przywiera magnes (test z magnesem to dobry sposób na sprawdzenie, czy dany garnek nadaje się do kuchni indukcyjnej). Pole indukcyjne dodatkowo wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko jeśli jest w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem, do którego wielkości się dostosowuje. Jeśli na włączonej płycie indukcyjnej rozlejemy cokolwiek- nic się nie stanie. Płyta jest praktycznie zimna.

Płyta indukcyjna ma niesamowicie wysoką wydajność. Oto porównanie z innymi kuchenkami:
- płyta indukcyjna – 90%
- płyta ceramiczna – 60%
- płyta gazowa – 45%

Indukcyjne płyty grzewcze są coraz tańsze i weszliśmy w okres, kiedy ich kupno stało naprawdę opłacalne. Choć ich ceny zaczynają się w granicach 2500 złotych, to koszt w porównaniu z płytą ceramiczną czy gazową zwróci się bardzo szybko.

 

Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego.

Patrząc na spadające ceny kuchni indukcyjnych, możemy stwierdzić, że do nich należy przyszłość. Ekologicznie i smacznie.

źródło: serwis o płytach indukcyjnych

 

Polecane strony

płyta indukcyjna- serwis internetowy dla nowoczesnych kobiet
Jeśli dbasz o ekologię, poznaj najnowsze wynalazki w kuchni

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: