Jak przyrządzić tradycyjne potrawy marokańskie?

zaba  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Ja polecam z kuchni marokańskiej ostrą pastę Harissa. Przygotowuje się ją z różnych odmian ostrych papryk, kolendry, czosnku oraz soli. Wszystko oczywiście siekamy. Rozciera się to wszystko z oliwą. Harisse można tez dostać w sklepach z żywnością arabską.

W Maroku bardzo jest też popularny kuskus (także do kupienia w prawie każdym sklepie). Z dań obiadowych - tajine (jest to gulasz z mięsa np. jagnięciny i warzyw, z ziołami i przyprawami).

Tutaj znalazłam przepis na Tajine (Tadżin):

Składniki:
- kilka udek kurczaka
- 3-4 pomidory
- trochę bulionu drobiowego
- 10 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu
- świeży imbir
- garść rodzynek
- szafran
- cynamon
- sól
- pieprz
- oliwa

Sposób przyrządzania:

Umyj udka, natrzyj je solą i pieprzem. Usmaż na oliwie na dużej patelni, aż zrobią się brązowe i chrupiące. Ułóż w dość głębokiej formie do zapiekania, dodaj obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlej bulionem (jeśli dodasz za dużo bulionu, danie będzie miało konsystencję zupy). Przykryj i duś w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu wybieraj chochelką tworzący się sos i wlewaj do miseczki. W czasie gdy kurczak się dusi, włóż do rondelka śliwki, dodaj miód, trochę startego imbiru, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, wlej nieco wody. Gotuj na maleńkim ogniu 15 minut. Gdy kurczak jest już miękki, dodaj do niego śliwki i piecz jeszcze chwilę bez przykrycia, aż kawałki mięsa ponownie się przyrumienią. Jeśli trzeba, uzupełniaj wyparowany sos tym z miseczki. Resztę sosu z miseczki możesz podgrzać, przyprawić koncentratem pomidorowym i ziołami i podawać do tadżinu.Umyj udka, natrzyj je solą i pieprzem. Usmaż na oliwie na dużej patelni, aż zrobią się brązowe i chrupiące. Ułóż w dość głębokiej formie do zapiekania, dodaj obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlej bulionem (jeśli dodasz za dużo bulionu, danie będzie miało konsystencję zupy). Przykryj i duś w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu wybieraj chochelką tworzący się sos i wlewaj do miseczki. W czasie gdy kurczak się dusi, włóż do rondelka śliwki, dodaj miód, trochę startego imbiru, cynamon, rodzynki i pokruszone nitki szafranu, wlej nieco wody. Gotuj na maleńkim ogniu 15 minut. Gdy kurczak jest już miękki, dodaj do niego śliwki i piecz jeszcze chwilę bez przykrycia, aż kawałki mięsa ponownie się przyrumienią. Jeśli trzeba, uzupełniaj wyparowany sos tym z miseczki. Resztę sosu z miseczki możesz podgrzać, przyprawić koncentratem pomidorowym i ziołami i podawać do tadżin".

Przepis na tadżin pochodzi ze strony:
(http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,44764892,P_KOBIETA_PRZEPISY.html )

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady