Jak spienić mleko - ekspres ciśnieniowy

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kawa latte albo cappuccino nie obejdą się bez dobrze spienionego mleka. Spienianie mleka w ekspresie ciśnieniowym wydaje się banalne, a jednak często sprawia problemy.

Spienione mleko

(cc) Flickr.com - John McClumpha

Przygotowania

Aby przygotować idealnie spienione mleko będziesz potrzebować:

  • zimne (idealnie z lodówki) pełnotłuste (3,2%) mleko,
  • metalowy wysoki dzbanuszek z uchwytem zapobiegającym oparzeniu,
  • ekspres ciśnieniowy z dyszą parową do spieniania mleka.

Dlaczego zimne i pełnotłuste mleko?

  • odtłuszczone mleko bardzo ciężko jest poprawnie spienić
  • o wiele łatwiej spienia się zimne mleko, tym bardziej, że nie można dopuścić do zagotowania się mleka i w pewnym momencie trzeba przerwać spienianie,

Po co wysoki metalowy dzbanuszek z uchwytem?

  • podczas spienianiania mleko zwiększa swoją objętość, dodatkowo może odrobinę chlapać - dlatego dzbanuszek musi być wysoki i zmieścić przynajmniej dwa razy więcej mleka niż wlewasz,
  • spienianie odbywa się za pomocą gorącej pary, która może spowodować pęknięcie mniej odpornych na temperaturę materiałów,
  • spienianie rozgrzewa cały dzbanuszek do wysokiej temperatury - bez odpowiedniego uchwytu możemy się oparzyć,
  • mleko powinniśmy spieniać do określonej temperatury, którą można wyczuć dłonią dzięki dobremu przewodzeniu ciepła przez metal,
  • podczas przygotowania wskazane jest parokrotne uderzenie dzbanuszkiem o blat / stół dla osiągnięcia idealnej konsystencji.

Spienianie mleka

  1. Nalej zimne mleko do dzbanuszka   uwzględniając fakt, że w trakcie spieniania zwiększy ono swoją objętość mniej więcej dwukrotnie (nalej połowę tego ile chcesz dolać do kawy),
  2. Podstaw pod dyszę puste naczynie i odkręć parę - początkowo poleci trochę wody, zakręć zawór jak tylko zacznie lecieć sama para (w niektórych ekspresach może to być zbędne),
  3. Podstaw dzbanuszek z mlekiem pod dyszę i zanurz płytko dyszę tuż pod powierzchnię mleka; powoli odkręć parę, aby mleko nie chlapało.
  4. Wraz z podnoszącą się pianą delikatnie opuszczaj dzbanuszek
  5. Mleko nie powinno być przegrzane w trakcie spieniania, idealnie powinnno osiągnąć temperaturę ok. 65°C; dla perfekcjonistów dostępne są dzbanuszki do spieniania z termometrem, ale większość baristów w trakcie spieniania po prostu przystawia dłoń do  dna garnuszka i kończy spienienie w momencie, kiedy garnuszek zaczyna parzyć,
  6. Pod koniec spieniania zanurz dyszę głębiej i przechyl garnuszek w taki sposób, aby mleko zaczęło wirować w garnuszku napędzane parą.
  7. Po spienianiu aby pozbyć się bąbelków i otrzymać kremową konsystencję spróbuj delikatnie zamieszać mlekiem poprzez okrężne ruchy garnuszkiem, a następnie delikatnie uderz parę razy dnem garnuszka o blat. GOTOWE!

Pamiętaj, żeby od razu wyczyścić dyszę, bo później będzie to trudniejsze. Wystarczy, że podstawisz ponownie puste naczynie, odkręcisz zawór pary na krótki czas, a następnie przetrzesz dyszę wilgotną ściereczką.

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: