Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża?

Poradopedia.pl  |  2012-06-19  |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Zgodnie z zaleceniami Stowarzyszenia Importerów Ryb, sprzedawane w małych sklepach oraz w hipermarketach świeże ryby w całości, tusze i filety powinny być wyłożone na lodzie lub w zamkniętej chłodziarce o regulowanej temperaturze. Oto cechy wskazujące na świeżość lub nieświeżość ryby.

Świeża ryba

  1. Słodkawy, delikatny, charakterystyczny zapach ryby z wody morskiej, jeziora lub potoku.
  2. Mięso sprężyste - po naciśnięciu palcem szybko wraca do poprzedniego kształtu.
  3. Niewielka, rzadka warstwa śluzu - śliska, ale nie lepka.
  4. Przejrzyste, szkliste i wypukłe oczy.
  5. Łuski ściśle przylegające do skóry.
  6. Skrzela przylegające do skóry, jasno lub ciemnoróżowe albo jasnoczerwone (w zależności od gatunku).
  7. Szczęki jasno lub ciemnoróżowe (w zależności od gatunku).

Nieświeża ryba

  1. Ostry, obcy zapach.
  2. Mało sprężyste mięso - po naciśnięciu palcem zachowa nadany mu kształt lub wróci do poprzedniego po dłuższym czasie.
  3. Nieco grubsza i gęstsza warstwa śluzu - śliska i lepka.
  4. Oczy mętne, mało przejrzyste i zapadnięte.
  5. Nastroszone, nieprzylegające do skóry łuski.
  6. Skrzela nieprzylegające do skóry, blade lub bardzo ciemne (z plamami).
  7. Blade lub bardzo ciemne szczęki (z plamami).

Aby upewnić się na 100%, że ryba jest świeża, po przyniesieniu do domu należy zanurzyć ją w misce z wodą. Świeża ryba popłynie na dno, a nieświeża będzie pływać po powierzchni wody.

Dodatkowe wskazówki:

  • wędzona ryba powinna pachnieć dymem - nieświeża ma kwaśną woń, a na mięsie znajdują się białe lub czarne plamki (pleśń) oraz "maziste" fragmenty;
  • filety muszą być dobrze zamrożone - świeża ryba opadnie na dno miski z wodą, a nieświeża wypłynie na wierzch;
  • ryby można przechowywać w temperaturze 0 stopni C maksymalnie do 2-3 dni albo mrozić.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady