Jak upiec kaczkę z jabłkami?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kaczka przygotowana według poniższego przepisu ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Choć danie to sprawia wrażenie wyszukanego, to tak naprawdę nie ma przy nim dużo roboty.

Składniki:

  • kaczka (ok. 2 kg);
  • 2 winne jabłka;
  • 1 cebula;
  • 3 łyżki suszonej żurawiny;
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz;
  • majeranek i estragon.

Sposób wykonania:

Sprawioną kaczkę smarujemy olejem lub oliwą i nacieramy przyprawami - solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Kaczkę zostawiamy pod przykryciem na noc w lodówce.

Następnego dnia wyjmujemy kaczkę z lodówki i odstawiamy, aby mięso nabrało pokojowej temperatury. W środku umieszczamy pokrojone w ósemki jabłka ze skórą (bez gniazd nasiennych), pokrojoną w piórka cebulę i żurawinę. Kaczkę zaszywamy grubą nicią i związujemy nogi.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanki - z pokrywką i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze przez 30 minut, zwiększając temperaturę do ok. 200 stopni C. Aby zarumienić skórkę, dwa-trzy razy polewamy kaczkę wytopionym tłuszczem.

Upieczoną kaczkę podajemy z podsmażanymi w całości ziemniaczkami, buraczkami i czerwonym (wytrawnym lub półwytrawnym) winem.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: