Jak uratować przesoloną zupę?

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Przesoloną zupę można ratować na różne sposoby. My przedstawiamy te najbardziej skuteczne, dzięki którym obiad na pewno się nie zmarnuje.

Ziemniaki

Wystarczy wrzucić do zupy kilka surowych ziemniaków, najlepiej pokrojonych w plastry. Po chwili gotowania, należy odstawić garnek na kilka, kilkanaście minut, a następnie wyciągnąć ziemniaki z zupy - znaczna część soli zostanie przez nie wchłonięta.

Ryż

W wywarze przesolonej zupy można ugotować ryż - on również dobrze wchłania sól i przywraca właściwy smak zupy.

Skórki suchego chleba

Zupa stanie się mniej słona po wrzuceniu do niej kilku skórek suchego chleba. Należy je wyciągnąć z garnka po kilku minutach, aby się nie rozpadły. Chleb wchłania sól, ale trzeba wspomnieć iż sposób ten działa przy niewielkim przesoleniu zupy.

Roztrzepane białko

Ścinające się białko wchłania nadmiar soli. Do zupy należy dodać 2-3 białka z jajek i gotować do chwili, aż się zetną. Następnie trzeba wyciągnąć je z garnka, najlepiej przy pomocy sitka.

Jogurt/śmietana

Zarówno jogurt jak i śmietana mogą okazać się niezbędne do uratowania przesolonej zupy - oba składniki skutecznie złagodzą jej smak.

Owoce

Wrzucone do garnka na ok. 10 minut jabłko potrafi przywrócić prawidłowy smak zupy. Owoc dobrze jest pokroić na ćwiartki.

Cukier

Do przesolonego czerwonego barszczu można dodać łyżeczkę cukru.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1