Jak usmażyć karpia?

Iza_B  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Właściwe przygotowanie wigilijnych potraw pozwoli zachować najcenniejsze ich właściwości. Dotyczy to także karpia, którego spożywanie dostarcza nam wielu niezbędnych składników m.in.: dla silnych mięśni i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jak więc usmażyć tę królewską rybę, by nie straciła nic ze swych cennych wartości?

Poniżej przedstawiono jeden ze sposobów na przyrządzenie smażonego karpia.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg żywego karpia
  • 4 cebule
  • łyżeczka zmiażdżonych przypraw (liścia laurowego, czarnego pieprzu, kolendry)
  • 25 dag masła
  • sól
  • mąka
  • tarta bułka
  • jajka
  • tłuszcz do smażenia (masło i oliwa pół na pół)


(UWAGA: ten przepis wymaga odstawienia oprawionego i zamarynowanego karpia na jeden dzień przed planowanym podaniem)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Karpia dokładnie myjemy i czyścimy, następnie kroimy w dzwonki
  2. Duże cebule kroimy w cienkie krążki
  3. Każdy kawałek ryby nacieramy zmielonymi wcześniej przyprawami i solą
  4. Karpia układamy w naczyniu na przemian z krążkami cebuli
  5. Naczynie przykrywamy i przetrzymujemy do następnego dnia w chłodnym miejscu
  6. Na godzinę przed podaniem obsypujemy kawałki karpia mąką; następnie panierujemy w jajkach i tartej bułce
  7. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron
  8. Usmażoną rybę przekładamy do rondla i każdy kawałek pokrywamy odrobiną masła; zakrywamy rondel i trzymamy w ciepłym miejscu
  9. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy cebulę, którą dzień wcześniej była przekładana ryba
  10. Karpia podajemy na wygrzanym półmisku, dekorując go zeszklonymi krążkami cebulki

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: