Jak zrobić bezy?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Bezy to bardzo proste w przygotowaniu ciastka - wystarczy ubić białka z cukrem. Cała filozofia polega dopiero na ich pieczeniu. Jeśli mają być suche w środku, należy trzymać je w niższej temperaturze, jeśli zaś klejące - w nieco wyższej.

Składniki:

  • 4 białka,
  • 20 dag cukru,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Ubijając dalej, stopniowo dodajemy cukier.
  2. Gdy cukier się rozpuści, przekładamy masę do szprycy i wyciskamy bezy o dowolnych kształtach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi.
  3. Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 110 stopni C przez ok. 60-100 minut (ciągle je obserwujemy).

Dodatkowa wskazówka:

Gotową masę bezową możemy podzielić na dwie części i do jednej połowy dodać łyżkę kakao - otrzymamy dwa rodzaje ciastek.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: