Jak zrobić białą kiełbasę?

Poradopedia.pl  |  2012-04-01  |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

W wielu domach, zgodnie z tradycją na śniadanie wielkanocne jada się żurek z białą kiełbasą. Oto wskazówki, jak samemu ją zrobić.

Składniki:

  • 2 kg tłustej wieprzowiny;
  • 1,5 kg cielęciny lub wołowiny;
  • 1,5 kg mięsa drobiowego;
  • 250-500 ml wody lub wywaru;
  • 8 ząbków czosnku;
  • 5-10 g majeranku;
  • 100 g soli;
  • łyżka pieprzu;
  • łyżka tymianku;
  • pół łyżeczki mielonego kminku;
  • ok. 8 m osłonek z cienkich jelit wieprzowych.

Sposób wykonania:

Mięso dzielimy na dwie części. Cielęcinę lub wołowinę mielimy 3 razy przez cienkie sito albo 1 raz w malakserze ze wszystkimi przyprawami i posiekanym czosnkiem. Drób oraz wieprzowinę przepuszczamy przez grube sito.

Skutrowaną cielęcinę lub wołowinę wyrabiamy, dodając co jakiś czas przegotowaną i ostudzoną wodę lub wywar. Kiedy masa stanie się jednolita i kleista, dodajemy zmielony drób, a następnie wieprzowinę. Po dokładnym wyrobieniu - doprawiamy.

Z maszynki do mięsa wyjmujemy noże i sitka, a zakładamy lekko natłuszczony lejek do kiełbasy. Nakładamy na niego namoczone wcześniej w wodzie jelita.

Do maszynki wkładamy farsz. Kręcimy korbą kilka razy, żeby z lejka wycisnąć część farszu, a wraz z nią powietrze. Następnie zawiązujemy jelito sznurkiem (pociętym na kilkucentymetrowe kawałki).

Jedna osoba kręci korbą i nakłada farsz, a druga blokuje przesuwanie się jelita i pilnuje, żeby kiełbasa była ścisła i nie pękała. Po uzyskaniu odpowiedniej długości pęta, przewiązujemy kiełbasę sznurkiem.

Surową białą kiełbasę możemy przechowywać w lodówce przez ok. 48 godzin, zaparzoną - 2 razy dłużej. Aby zaparzyć białą kiełbasę, wkładamy ją do wrzątku i trzymamy w nim przez ok. 10 minut, ale nie gotujemy. Wywar z parzenia kiełbasy może się przydać do produkcji domowego żurku.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: