Jak zrobić ciasto francuskie?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Przygotowanie ciasta francuskiego do najłatwiejszych nie należy i jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest poświęconego czasu i cierpliwości. Poniżej przedstawiamy przepis na to wykwintne ciasto.

SKŁADNIKI NA CIASTO FRANCUSKIE:

(na ok. 1 kg płatów ciasta)

  • 200 ml zimnej wody,
  • 50 dag masła (dobrej jakości),
  • 25 dag mąki (np.: pszennej),
  • 15 dag mąki krupczatki,
  • 1 łyżka soli.

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA FRANCUSKIEGO:

  1. Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy sól i mieszamy aż się rozpuści;
  2. W rondelku, na wolnym ogniu roztapiamy 75 g masła;
  3. Obydwa rodzaje mąki wsypujemy do miski. Dodajemy posoloną wodę, roztopione masło i zagniatamy ciasto;
  4. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją dłonią, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny;
  5. Pozostałe masło kroimy na małe kawałeczki, wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Utarte masło przekładamy między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Następnie wałkujemy prostokąt o grubości ok. 2 cm (może być cieńszy) i wstawiamy do lodówki;
  6. Po upływie 2 godzin, wyjmujemy ciasto z lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy na niej ciasto i tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy na kwadratowy placek o grubości ok. 2 cm (środek ma być grubszy niż boki). Na środku ciasta rozkładamy schłodzone masło, tak by jego rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta;
  7. Rogi ciasta łączymy nad masłem, formując kopertę i zlepiamy ciasto tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz podczas wałkowania ciasta;
  8. Ciasto (z masłem wewnątrz) wałkujemy na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość;
  9. Tak rozwałkowane ciasto składamy na 3 części, formując prostokąt. Wstawiamy je do lodówki na 2 godziny;
  10. Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto z lodówki, obracamy je o 90 stopni i ponownie wałkujemy na prostokąt. Składamy ciasto na 3 części i wstawiamy do lodówki, na 2 godziny. W ten sposób rozwałkowujemy i składamy ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny;
  11. Po każdym schłodzeniu, ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, aby nie przywierało;
  12. Przed pieczeniem rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm (można cieniej - kwestia upodobań);
  13. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni C.

Dodatkowe wskazówki:

  1. Składnikiem, który odgrywa ważną rolę w przygotowaniu ciasta francuskiego jest mąka krupczatka. Zawiera dużą ilość glutenu, co pozwala ciastu prawidłowo się rozwarstwiać (listkować).
  2. Ciasta francuskie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 240-300 stopni C. Pamiętajmy, że podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.
  3. Upieczone ciasto francuskie powinno mieć złocisty kolor i trzykrotnie zwiększoną objętość.
  4. Do ciast francuskich nie dodajemy cukru; dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystywać je do przygotowania zarówno słodkich (np.: rogalików, napoleonek) jak i słonych (np.: pasztecików, paluszków) wyrobów.  

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: