Jak zrobić królika w sosie musztardowym?

london  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 3)

Podaje przepis na królika (dla 4 osób, czas przygotowywania: ok. 90 min.) 

 Składniki:

  • 1,5 kg królika 
  • 100 g boczku
  • 2 cebule 
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżki mąki
  • 5 łyżek musztardy Dijon lub sarepskiej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • Rama do smażenia, sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek granulowany tymianek
Przygotowanie:
  1. Królika podzielić na cześci, przyprawić pieprzem i solą. Posmarować 2 łyżkami musztardy i posypać mąką.
  2. Na patelni podmażyć boczek pokrojony w kostkę, a następnie przełożyć na talerz.
  3. W tym samym tłuszczu podsmażyć lekko mięso. Nastepnie dodać do niego posiekaną cebulę i zeszklić.Dodać wino, czosnek i poddusić na patelni ok. 40-50 minut.Dodać tymianek i boczek. Po kolejnych 10 minutach wyjąć mięso i przełożyć na półmisek.
  4. Do sosu dodać śmietanę, pozostałą musztardę, przyprawić do smaku solą i polać mięso. Podawać z ryżem.
Bon apetit!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: