Jak zrobić pierniki na choinkę?

Iza_B  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 1)

Unoszący się zapach korzennych przypraw i miodu to czas zapowiadający nadejście Świętego Mikołaja. Pierniczki w postaci serduszek, choinek i gwiazdek nie tylko wspaniale smakują, równie pięknie prezentują się na świątecznych stroikach i choinkach.

Jak upiec takie pierniczki i jak je udekorować, by zachwyciły nas smakiem i wyglądem a jednocześnie przyozdobiły świąteczne drzewko?

Oto jeden z przepisów na wspaniałe pierniczki świąteczne.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag płynnego miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • jajko
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • łyżeczka sody
  • foremki o różnych kształtach

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki wody
  • według uznania (czekolada, kawa, olejek migdałowy, mięta, barwniki spożywcze)


PRZYGOTOWANIE CIASTA:

  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika; dodajemy masło lub margarynę i siekamy je na mniejsze kawałki.
  2. Do wszystkich składników wbijamy całe jajo i dodajemy miód. Mieszamy, po czym próbujemy zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli po przekrojeniu na pół nie widać grudek, oznacza że ciasto jest gotowe.
  3. Obie połówki ciasta należy rozwałkować do grubości ok. 5 mm, na stolnicy cienko posypanej mąką.
  4. Następnie foremkami wykrawamy różne kształty z ciasta.
  5. Tak powstałe kształty pierniczków układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy je rozmąconym żółtkiem z mlekiem.
  6. Pierniczki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 200°C.
  7. Po całkowitym ostudzeniu ciasteczek dekorujemy je lukrem.


PRZYGOTOWANIE LUKRU

  1. Cukier gotujemy z wodą do momentu uzyskania jednolitej, ciągnącej się masy. Pod koniec gotowania dodajemy barwniki spożywcze wedle uznania.
  2. Możemy też podzielić lukier na kilka części i do każdej dodać inny składnik, np.: czekoladę, miętę czy kawę.
  3. Polukrowane pierniczki można ozdobić dodatkowo kolorową posypką.
  4. Tak przygotowane ciastko przebij igłą, przewlecz nitkę i zawieś na choince. 

Gotowe!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Syli7890 | 2012-12-15 15:11
Przyda się