Jak zrobić pierogi ruskie czyli danie dobre na kryzys

gnommy21  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Większość produktów zapewne masz w swojej spiżarce, więc koszt dania jest niewielki.

Potrzebne nam będzie:

do ciasta:

  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki soli
  • szklanka ciepłej wody

do farszu:

  • 300g tłustego kwaśnego twarogu
  • 100g słoniny
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy na blacie kuchennym mąkę i dodajemy sól.

2. W mące robimy zagłębienie i dodajemy część wody. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle wody, aby powstało zwarte ciasto.

3. Przykrywamy ciasto miską na 20 min.

4. Ugotowane już ziemniaki przeciskamy przez praskę, a twaróg przez maszynkę o drobnych o otworach. Siekamy cebulę i słoninę.

5. Wrzucamy na patelnie słoninę i solimy. Następnie, gdy już słonina się dobrze podsmaży dodajemy do niej cebulkę. Smażymy do momentu, kiedy ze słoniny zrobią się skwarki i cebula będzie szklista.

6. Przekładamy skwarki i cebulę do ziemniaków i dodajemy ser. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy solą i pieprzem.

7. Na posypanym mąką blacie rozwałkujemy cieniutki kawałek ciasta o wielkości kółka od spodu szklanki.  Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła i nakładamy farsz. Brzegi smarujemy wodą i sklejamy. Przygotowane pierogi przed gotowaniem przykrywamy np. ściereczką, by się nie wysuszyły. 

8. Po sklejeniu wszystkich pierogów, wrzucamy porcjami do wrzącej i mocno osolonej wody. Pierogów w garnku nie może być zbyt dużo. Najlepiej tylko jedna warstwa, aby żaden nie przylegał do dna garnka. Pierogi gotujemy ok. 5-7 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Uwagi!

Pierogi świetnie smakują posypane skwarkami i smażoną cebulką oraz jeżeli ktoś lubi ze szklanką kefiru czy zsiadłego mleka.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Paluch321 | 2011-10-21 14:10
Chcialem zrobic na obiad ale jak zobaczylem ile tego jest to od razu mi się odechciało.:D