Jak zrobić puree ziemniaczane?

zaba  |  2006-07-09  |  + 16  |  Ocena: (głosy: 1)
Kroimy ziemniaki w kosteczkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Po ugotowaniu ubijamy tłuczkiem i dolewamy mleka (na pół kilo ziemniaków lejemy pół szkanki mleka).  Ziemniaki powinny się zamienić w gładki, puszysty krem.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 16
~;) | 2012-07-03 13:10
ZRÓB ZIEMNIAKI I JE ROZGNIEC DOKLADNIE
~dominik | 2011-07-28 12:43
a skóre obieramy???
~gość | 2011-07-18 12:58
a nie prościej bez mleka wystarczy żeby dobrze rozgotować ziemniaki i tłuczkiem ubić i masz puree !!! ;]
~jam | 2011-03-09 13:19
to umrze!
~zęby | 2011-03-07 09:21
lekko ubićdodać dodać kamszota i powinno byc lekko puszyste a i odrobine fanty z miekiej szyi
~~heee | 2011-03-06 12:07
Ja myśle że cebulkę można dodać podczas gotowania i boczus tez.. :) Ale to tylko moje przepuszczenia .. ;]
~Junoa | 2011-02-16 15:23
Nic się nie stanie, jak się nie doda masła, będzie miało po prostu inny smak. Ja ugotowane ziemniaczki odcedzam, stawiam garnek na malenkim ogniu, po kolei, dodaję (na ok pół kg ziemniaków) jedną sporą łyżkę masła, jedną łyżeczkę śmietany, 1/3 szklanki mleka, sole, pieprze i ugniatam. Gałkę muszkatałową jak kto lubi ;-)
~Yeah! | 2010-12-30 12:44
A co sie stanie jak ktos nie doda masla ??
~dominika;) | 2010-10-26 15:11
a czy wodę odcedzamy?
~kaka | 2010-07-27 15:15
ja osobiście dodaję jeszcze do gotowania 2 ząbki czosnku-nadaje wyśmienity aromat ziemniakom, w międzyczasie kroję boczek z cebulkę i podsmażam na patelni. Po odlaniu wody dodaję mleka a później wszystko z patelni:)mniam..palce lizać, mnie smakuje samo z kefirem lub też z jajkiem sadzonym.

Najnowsze porady