Jak zrobić sushi w domu

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

W ostatnim czasie sushi stało się bardzo popularne i coraz więcej osób przepada za tym przysmakiem. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że przygotowanie ich w domu wcale nie jest takie trudne.

Od czego należy zacząć by przygotować dobre sushi?

Od kupna niezbędnych produktów:

  • 0,5 kg ryżu (krótko ziarnisty, klejący się)
  • Ocet ryżowy
  • Sos sojowy
  • Matę bambusową
  • Wasabi (zielony, osty chrzan japoński dostępny w proszku lub w tubce)
  • Nori (listki prasowanej algi)
  • Awokado
  • Surowa ryba (mogą być różne rodzaje, najlepiej jednak smakuje łosoś i surimi, czyli paluszki krabowe)
  • Warzywa (papryka, świeży ogórek, szczypiorek)
  • Cukier i sól

Gotowanie ryżu

Ryż przygotuj godzinę przed przystąpieniem do robienia sushi. Dokładnie wypukaj go w czystej zimnej wodzie do momentu, w którym woda przestanie być mętna. Następnie po dokładnym odsączeniu wrzuć go do garnka i zalej wodą (pół szklanki wody na szklankę ryżu). Gotuj do momentu wrzenia a potem przez 10 minut na małym ogniu, gotuj pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Potem zacznij przygotowywać sos. Połącz 7 łyżek stołowych octu ryżowego z 1 łyżką sosu sojowego i 3 płaskimi łyżkami cukru. Postaw na małym ogniu cały czas mieszając. Ważne jest abyś nie doprowadził sosu do wrzenia. Całość wlej do ryżu i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Pozostaw ryż do ostygnięcia.

Przygotowanie składników

Najwyższy czas by zacząć przygotowywać pozostałe składniki. Surową rybę, w zależności, którą wybrałeś, kroimy w kwadratowe paski o bokach długości 1,5cm. Jeżeli nie przepadasz za surową rybą możesz ją ugotować na parze lub zastąpić wędzoną.

Następnie pokrój awokado w paski. Pamiętaj żeby awokado było miękkie, ale nie za miękkie. Wybrane przez ciebie warzywa dokładnie umyj i również pokrój w paski. Jeśli wybrałeś świeżego ogórka musisz go wcześniej dokładnie wydrążyć.

Jeżeli kupiłeś wasabi w proszku, zmieszaj 2-3 łyżki wasabi z niewielka ilością wody.

Zwijanie rolek

Gdy wszystko masz już gotowe, przechodzimy do kluczowego momentu, jakim jest zwijanie rolek. Wcześniej przygotuj sobie miseczkę z wodą do moczenia palców. Może okazać się przydatna.

Na rozwiniętą matę bambusową połóż listek nori, szorstką stroną ku górze. Nałóż na 2/3 powierzchni ostudzonego ryżu. Ułóż go cienko by widać było listek. W miarę potrzeb mocz palce w wodzie, gdyż ryż będzie się kleić. Uważaj jednak by za bardzo nie zmoczyć ryżu i listka wodorostu. Dalej ułóż rybę i pozostałe składniki w wolnym miejscu pod ryżem. Uważaj by dodatków nie było za dużo, ponieważ może to utrudnić zwijanie rolki. Następnie weź w palce odrobinę wasabi i posmaruj krawędzie wodorostów po stronie bez ryżu.

Całość zwijaj od dołu, łapiąc za dolna krawędź maty bambusowej. Delikatnie ściskaj i formuj w ten sposób rolkę. Końcówkę listka Nori możesz posmarować lekko wodą by przy zwijaniu dobrze się skleił.

Na końcu pokrój rolkę na małe części (do zjedzenia na raz). Podawaj na drewnianych deseczkach by zapobiec przyklejaniu do talerza. Do tego podaj miseczkę sosu sojowego, wasabi i pałeczki. Dozwolone jest też konsumowanie palcami.

Przygotowanie sushi może wydawać się trudne. W rzeczywistości to prosta, lecz pracochłonna zabawa. Pierwszy raz jest zawsze najtrudniejszy. Dopiero z czasem nabierzesz wprawy i sam będziesz eksperymentował poprzez wymyślanie różnych składników, jakich możesz użyć do robienia sushi.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: