jak zrobić tradycyjne potrawy marokańskie?

lula78  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)
Ja znalazłam przepis na Marokańskie podpłomyki z ciecierzycą.

Składniki:
1 porcja podstawowego chleba
1 kg mąki
14g suszonych drożdży
2 czubate łyżki soli
2 czubate łyżki cukru
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka kminu rzymskiego, lekko zgniecionego
2 łyżki nasion kolendry, lekko zgniecione
1 puszka ciecierzycy, odsączona i utłuczona

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na chleb tak, aby dobrze się połączyły następnie dodaj kmin rzymski, kolendrę, utłuczoną ciecierzycę i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj długi wałek i podziel go na 10 części. Każdy kawałek rozgnieć wewnętrzną stroną dłoni, a następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz po 1 lub po 2 placki na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Placki układaj daleko od siebie aby nie zlały się w jedną całość. Piecz przez ok. 4 minuty, w tym czasie ciasto niewiarygodnie urośnie. Pozostaw do wystudzenia na kilka minut.

Przepis ze strony: http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,348

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: