Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Iza_B  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Zupa grzybowa stanowi jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. Z tego też względu musi znaleźć się na świątecznym stole wśród wielu innych dań. Istnieją liczne sposoby jej przygotowania, nieodłącznym składnikiem są oczywiście grzyby, ale to co znajdzie się w zupie poza nimi, jakie dodatki i przyprawy będą im towarzyszyły zależy głównie od naszych smakowych oczekiwań.

Oto sposób na przygotowanie tradycyjnej wigilijnej zupy grzybowej na bazie bulionu ze świeżych warzyw.

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI:

ok. 10-15 dag suszonych grzybów

  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera
  • kilka listków laurowych (2-3)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka śmietany do dekoracji
  • opakowanie makaronu


PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:

  • Dokładnie oczyszczone i opłukane grzyby dzień wcześniej zalać wodą i odstawić na całą noc, by dobrze się namoczyły.
  • Następnego dnia gotujemy je w tym samym wywarze przez ok. 20 minut.
  • W tym czasie obieramy warzywa i dodajemy je do gotujących się grzybów, następnie wrzucamy liście laurowe.
  • Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia i całą zawartość odcedzamy przez gęste sito.
  • Grzybki kroimy w cienkie paski i dodajemy z powrotem do wywaru.
  • Chwilę trzymamy na ogniu, przyprawiając solą i pieprzem według upodobań.


Wskazówki:

  1. Jest wiele możliwości podania grzybowej. Może być spożywana z kaszą gryczaną, grzankami czy ziemniakami. Jednak najpopularniejszym i chyba najczęściej kojarzonym z tą zupą dodatkiem są domowej roboty łazanki lub makaron.
  2. Zupę grzybową serwujemy na ciepło a tuż przed podaniem na stół wzbogacamy łyżką gęstej śmietany.


SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: