Jak zrobić zapiekanego karpia?

Iza_B  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Istnieją różne wersje sporządzania i podawania tej pysznej ryby a jedną z nich jest niewątpliwie karp zapiekany w warzywach.

Oto jeden ze sposobów na zapiekanego karpia.

SKŁADNIKI POTRAWY:

  • 4 filety z karpia
  • 25 dag pieczarek
  • 50 dag fasoli szparagowej
  • 2 marchewki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz
  • odrobina przyprawy do ryb
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • cebulka i masło do podsmażenia pieczarek
  • zielenina

SKŁADNIKI SOSU:

  • 3 żółtka
  • szklanka śmietany lub pół na pół śmietany z jogurtem naturalnym
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE POTRAWY:

  • Warzywa z dodatkiem przypraw gotujemy przez ok. 10 minut, następnie dodajemy porcje karpia i gotujemy tak by były miękkie ale nie rozgotowane. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Cebulkę drobno siekamy i rumienimy na maśle, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu wyparowania połowy wytworzonego sosu z grzybów.
  • Sos przygotowujemy zaczynając od ubicia śmietany, żółtek i mąki do chwili gdy będzie stanowił jednolitą masę.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na spodzie układamy fasolkę i pokrojoną marchewkę, zaś na nich filety z karpia, następnie porcje pieczarek po równo na każdym kawałku ryby. Całość zalewamy sosem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 180°C.
  • Potrawa jest gotowa, gdy sos lekko się zrumieni.
  • Tak przygotowanego karpia najlepiej podawać z dodatkiem ziemniaków, posypując całość natką pietruszki.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady