Jak zrobić zupę miso?

gnommy21  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 3)
Ja robię w ten sposób:

Ok. 40-50g alg zalewam 1l wody i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia. Przed zagotowaniem wody wyjmuję algi z garnka i gotuję sam wywar. Dodaję następnie do wywaru ok. 4 łyżek pasty miso (kosztuje w sklepie ok. 20-30 zł, ale starcza na długo) oraz 1/2 łyżeczki granulowanego bulionu dashi. Gotuję jeszcze przez chwilę. Wywar możemy doprawić białym winem (ok. 50 ml).

Następnie kroję serek tofu w kosteczkę i wrzucam do misek wraz z algami.
Zalewam składniki ugotowanym bulionem i posypuję prażonym sezamem.

Zapomniałam jeszcze napisać, że z podanych składników zupy starcza na 3-4 osoby.

Podobno zupa miso korzystnie działa na system odpornościowy, krew oraz układ trawienny. I poza tym pysznie smakuje :-)

Polecam i życzę smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
~Anka | 2010-01-25 12:55
Działa, ale pasta, której nie gotowano... bo podczas gotowania zabija się to , co najcenniejsze..

Najnowsze porady