Jak zrobic żurek w chlebie?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Żurek podany w chlebie to danie dość pracochłonne, ale na pewno będzie smakowało domownikom oraz zaproszonym na Wielkanoc gościom.

Oto przepis dla 4 osób.

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żur,
  • 1/2 kg białej kiełbasy,
  • 4 całe jajka + 2 białka,
  • 4 okrągłe chlebki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 marchewki,
  • seler,
  • cebula,
  • garść suszonych podgrzybków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta majeranku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości.
  2. Do garnka wrzucamy grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, a następnie przecedzamy wywar przez sito.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z zakwasem dodajemy do wywaru.
  5. Żurek zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku.
  6. Odcinamy górną część chlebka i odkładamy na później (posłuży jako pokrywka).
  7. Wydrążamy środek w każdym chlebku, a wnętrze smarujemy rozmąconym białkiem.
  8. Do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) wkładamy przygotowane chlebki i zapiekamy przez ok. 10 minut. Będą chrupiące i ładnie zarumienione, a ponadto nie nasiąkną zupą.
  9. Gotowe chlebki układamy na płaskich talerzach i wlewamy gorący żurek.
  10. Dodajemy cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz plastry/kawałki białej kiełbasy. Całość przykrywamy chlebowymi "pokrywkami".

Smacznego!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: