Ogórki małosolne - jak zrobić?

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Ogórki małosolne to ogórki kwaszone przez kilka dni. Powszechnie znane są w Europie centralnej i wschodniej. Ich proces powstania jest dość łatwy. Powstają ze zwykłych ogórków gruntowych, które po złożeniu w słoju poddają się kiszeniu. Uprzednio należy dodać odpowiednie przyprawy by wzbogacić walory smakowe. Będzie to na pewno koper, czosnek, chrzan oraz woda z solą.

Ogórki małosolne

Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Produktami potrzebnymi będą w istocie same ogórki gruntowe.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • Koper
  • Chrzan
  • Główka czosnku
  • 2 litry wody
  • 2-3 łyżki soli

Sposób przygotowania

W słoiku układamy warstwami odrobinę chrzanu, kopru i czosnku. Następnie bardzo gęsto warstwę ogórków. Powtarzamy całą czynność do momentu zapełnienia słoika. Możemy również wrzucić na samo dno przyprawy, a następnie ułożyć ogórki -wyjdą równie dobre. Osolony wrzątek (dokładnie wymieszany) wlewamy do każdego słoika, który następnie szczelnie zakręcamy. Ogórki powinny być gotowe za 2 dni. Jeżeli potrzymasz je dłużej ulegną procesowi kiszenia. Najlepiej ustawić je w ciemnym miejscu, lub przykryć ściereczką.

Ogórki małosolne nie zawierają dużo składników odżywczych. Składają się głównie z wody, a co za tym idzie nie są kaloryczne. W jednej sztuce (około 100 g) znajduje się około 11 kalorii.

Ogólnie ogórki pod każdą postacią znajdują zastosowanie w kosmetyce. Mają dokładnie to samo pH co skóra. Odpowiednio ją nawilżają i łagodzą podrażnienia.

Ogórki małosolne pasują idealnie jako dodatek do drugiego dania. Dobrze komponują się u boku mięs i dań z grilla. Można również jeść je w postaci zakąsek lub użyć do kanapek.

Pamiętaj by wybierać ogórki, które nie będą zwiędnięte ani przesuszone i by je uprzednio dokładnie umyć.

Jeżeli chcesz zapobiec procesowi kiszenia po dwóch dniach przenieś je do lodówki.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: