Pierwsze grillowanie w sezonie – chleb nadziewany serem żółtym!

Gastrosfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka - produkty, które tworzą klasyczne, grillowe menu. Nie pozwól, aby nuda zagościła w Twoim ogrodzie! Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaproponuj im coś, co nie tylko zachwyci podniebienia, ale i zwróci uwagę swoją niebanalną formą. Przedstawiamy przepis na chleb faszerowany serem żółtym i masłem czosnkowym. To danie już dawno podbiło serca i gusta kulinarnych blogerów, teraz czas na Ciebie!

Coraz częściej staramy się szukać niebanalnych i ciekawych dań, które urozmaicą dość tradycyjne, grillowe menu. Nie każdy przecież jest amatorem mięsnych potraw - warto mieć to na uwadze komponując zestaw przekąsek. Szybka i efektowna potrawa, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest również świetnym pretekstem do… integracji! Nadziewany chleb możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i bezpośrednio na grillu. Dodaj do niego ulubione zioła: świeżą bazylię, oregano, rozmaryn czy nawet szczypior.

- Coraz dłuższe i cieplejsze popołudnia sprzyjają spotkaniom na świeżym powietrzu. Aby nieco urozmaicić klasyczny jadłospis, nie potrzeba wiele: wystarczy sięgnąć po kilka sprawdzonych składników i nie bać się eksperymentować. Do dań zapiekanych na ruszcie świetnie sprawdzi się ser żółty. Wybierzmy jednak taki, który będzie charakteryzował się wysoką topliwością (np. ser żółty Gouda MSM Mońki) i nie straci swoich walorów podczas obróbki cieplnej - radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

Składniki:

  • bochenek chleba (niekrojony)
  • 100 g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność - rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.

Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: