Posiłek pod chmurką, czyli jakie potrawy sprawdzą się na pikniku

Gastrosfera  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Posiłek pod chmurką, czyli jakie potrawy sprawdzą się na pikniku

 Rodzinny piknik to nie tylko sposób na przyjemne spędzenie czasu, ale też idealna okazja, by tradycyjny posiłek zamienić w prawdziwą ucztę. Poniżej prezentujemy kilka praktycznych porad i prostych przepisów, dzięki którym nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale też mile spędzimy czas ciesząc się smakiem spożywanych potraw.

Jedzenie, które nie będzie problemem

Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty.  Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. 

Wybierając się na piknik zrezygnujmy również z delikatnych, świeżych owoców i warzyw, takich jak truskawki, brzoskwinie czy sałata. Pod wpływem ciepła i wstrząsów (przewożenie na rowerze) nie tylko tracą one swoją jędrność, ale też ulegają psuciu. Niewskazane jest także zabieranie potraw przyrządzonych z surowego mięsa czy ryb, a także wędlin o krótkim terminie przydatności do spożycia (polędwica, szynka). Produkty te są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury, łatwo się psują i tym samym mogą powodować zatrucie. Jeśli więc chcemy, aby w naszym piknikowym menu znalazło się mięso, zdecydujmy się na kiełbasę lub kabanosy.

 

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: