Potrawy ze świeżych borowików

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

O przydatności kulinarnej grzybów decydują w głównej mierze ich walory smakowe. Wśród nich najbardziej cenione są borowiki (prawdziwki) i to właśnie z nich proponujemy kilka oryginalnych potraw.

Tradycyjna zupa grzybowa

Składniki:

  • 4 borowiki;
  • bulion grzybowy;
  • 3 ziemniaki;
  • 2 marchewki;
  • 1 cebula;
  • śmietana 12%;
  • natka pietruszki;
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z wodą rozpuszczamy bulion (ilość kostek zależy od ilości wody). Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i startą na dużych oczkach marchewkę.
  2. Borowiki drobno kroimy, a cebulę siekamy i podsmażamy z grzybami na maśle. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do gotującej się wody. Dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.

Krem ze świeżych borowików

Składniki:

  • 30 dag borowików;
  • 2 l wywaru z włoszczyzny;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 15 dag masła;
  • 1 cebula;
  • śmietana 30%;
  • sól, pieprz;
  • mrożone ciasto francuskie.

Sposób przygotowania:

  1. Borowiki myjemy i rozdrabniamy, a następnie podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulą - dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie podlewamy bulionem i miksujemy.
  2. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i łączymy ją z zupą. Całość zagotowujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zabielamy śmietaną.
  3. Zupę-krem przelewamy do żaroodpornej bulionówki. Z rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy większej niż bulionówka i nakładamy na jej wierzch. Zapiekamy w ok. 190 stopniach C przez 10-12 minut.

Kotlety mielone z borowików

Składniki:

  • 40 dag grzybów;
  • 1/8 l mleka;
  • 1 jajko;
  • cebula;
  • 10 dag czerstwej bułki;
  • 5 dag tartej bułki;
  • tłuszcz do smażenia;
  • sól, pieprz;
  • koperek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby czyścimy, płuczemy, szatkujemy, a następnie dusimy pod przykryciem wraz z pokrojoną cebulą oraz tłuszczem (ok. 3 dag). Wlewamy 2-3 łyżki wody i czekamy, aż płyn odparuje.
  2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, po czym dobrze odciskamy. Grzyby i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajko, sól, pieprz oraz posiekaną zieleninę i wszystko starannie mieszamy (jeśli masa jest zbyt rzadka, wsypujemy 2-3 łyżki bułki tartej).
  3. Z masy formujemy nieduże kotleciki i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Pierogi ze świeżymi borowikami

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka wody o temperaturze ok. 75 stopni C;
  • sól.

Farsz

  • 30 dag borowików;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki masła;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby (same kapelusze) czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy grzyby i dusimy je, aż odparuje wytwarzający się sos. Podsmażone składniki wykładamy na sito. Obsączone grzyby i cebulę drobno siekamy, a następnie przyprawiamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
  3. Mąkę przesiewamy przez sito. Na stolnicy formujemy z niej kopczyk i robimy wgłębienie. Do mąki dodajemy wodę i sól - wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie wyrabiamy ponownie, aż przestanie się kleić i stanie się idealnie gładkie.    
  4. Ciasto wałkujemy na pożądaną grubość, a następnie wycinamy z niego koła (za pomocą szklanki) i nakładamy farsz. Po starannym zlepieniu brzegów, wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Wyciągamy je z garnka, kiedy wypłyną na wierzch.

Sos staropolski z borowików

Składniki:

  • 15 kapeluszy borowików;
  • 1 szklanka rosołu;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka mąki;
  • 2 łyżki masła;
  • 1/2 szklanki śmietany;
  • 1 łyżka posiekanego koperku;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone i umyte grzyby drobno szatkujemy, a cebulę siekamy.
  2. Na maśle podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia, grzyby podsypujemy mąką i zasmażamy ją, aż straci smak surowizny. Całość podlewamy rosołem i zagotowujemy.
  3. Sos doprawiamy do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy do niego lekko spienioną śmietanę oraz koperek.

Tagiatelle z borowikami

Składniki:

  • 50 dag makaronu tagiatelle;
  • ok. 40 dag borowików;
  • 1 cebula;
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina;
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki;
  • natka pietruszki;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz, tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
  2. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy ją na patelni. Dodajemy borowiki i chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy winem. Całość doprawiamy do smaku i dusimy przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz większą część posiekanej natki pietruszki.
  3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Gotowe danie przekładamy do ciepłej salaterki i posypujemy resztą natki.

Risotto z borowikami

Składniki:

  • 50 dag borowików;
  • 1 szklanka ryżu do risotto;
  • 1 l rosołu z kury;
  • 10 dag startego parmezanu;
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina;
  • 4 łyżki oliwy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka masła;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Grzyby czyścimy i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy grzyby i smażymy, aż płyn odparuje. Następnie wsypujemy suchy ryż i smażymy mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste.
  3. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Stopniowo dodajemy po łyżce gorącego rosołu. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 20 minut stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna.
  4. Patelnie zdejmujemy z ognia, kiedy risotto nabierze kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy masło i starty parmezan - całość mieszamy i lekko podgrzewamy. Na koniec danie posypujemy natką pietruszki.
  5. Podajemy natychmiast po ugotowaniu.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady