Przepis na bób z chorizo po katalońsku

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Bób na ostro? Kataloński bób z kiełbasą chorizo rozpali Twoje zmysły!

Bób, zwłaszcza świeży w sezonie, smakuje wspaniale bez żadnych dodatków. A niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wspaniałe dania można przyrządzić na jego bazie. Polecamy pikantną i sycącą potrawę prosto ze słonecznej Katalonii: bób z kiełbasą chorizo po katalońsku.

Skladniki dla 4 osób:

  • 250g świeżego bobu
  • 125g kiełbasa Chorizo
  • 100g wędzonego chudego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przepłukaj bób po czym zalej go wrzącą wodą, po 1 minucie przepłukaj go pod lodowatą wodą, po czym obierz ze skóry.
  2. Obrany bób wrzuć do osolonej wrzącej wody i ugotuj na średnio-twardo (ok. 10 minut)
  3. Kiełbasę chorizo nakłuj widelcem w paru miejscach, wstaw do garnka i zalej wrzątkiem (ok. 1 litr), następnie zagotuj i pozostaw na zmniejszonym ogniu bez przykrycia na ok. 10 minut
  4. Wyjmij kiełbasę z garna i pokrój w plasterki; wodę, która pozostanie po ugotowaniu kiełbasy odstaw na bok - będzie potrzebna w kolejnych etapach
  5. Pokrój boczek na w kostkę i usmaż na patelni.
  6. Posiekaj drobno ząbki czosnku i usmaż na łyżce oliwy, następnie wlej na patelnię  wodę, która została po ugotowaniu kiełbasy chorizo, pół szkłanki białego wina, dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo, miętę i listek laurowy.
  7. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut, co parę minut mieszając.
  8. Na koniec dodaj bób, wymieszaj jeszcze raz i gotuj do czasu, aż bób będzie miękki;
  9. Zdejmij z ognia i podawaj na ciepło w głębokich naczyniach posypane świeżą natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem - dobrze wcześniej spróbować, ponieważ pikantna kiełbasa chorizo i czosnek mogą być dla wielu osób wystarczające.

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady