Przepis na chrupiące gofry

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Oto dwa przepisy na pyszne - lekkie i chrupiące gofry.

Przepis nr 1

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek),
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzewamy gofrownicę;
  2. Wszystkie składniki (oprócz białek) miksujemy na gładką masę;
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem;
  4. Pieczemy w gofrownicy na rumiano przez ok. 2-3 minuty, po czym studzimy na kratce.

Przepis nr 2

Składniki:

  • 4 jajka (żółtka oddzielone od białek),
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier waniliowy,
  • pół szklanki cukru,
  • odrobina wody.

Sposób wykonania:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę;
  2. Mleko, wodę i mąkę mieszamy dokładnie, dodajemy cukier waniliowy i utarte z masłem i cukrem żółtka;
  3. Ucieramy wszystko na jednolitą masę - ciasto powinno być dość gęste, ale płynne;
  4. Dodajemy białka i bardzo delikatnie mieszamy, aby masa była puszysta;
  5. Gofrownicę smarujemy tłuszczem i na rozgrzaną nalewamy ciasto - pieczemy na złoty kolor.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepsze są z bitą śmietaną i owocami.

Uwaga! Upieczonych gofrów nie układamy jeden na drugim, bo zwilgotnieją i zrobią się miękkie.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady