Przepis na domowy makaron

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Jest wyśmienitym dodatkiem do rosołu, zupy pomidorowej, ale też do wielu innych dań. Poniżej znajduje się przepis na pyszny makaron domowej roboty.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiewamy przez sito, usypując z niej kopczyk. Na środku robimy wgłębienie i dodajemy do niego całe jajka, żółtka oraz sól. Mąkę zgarniamy do środka, najpierw nożem, a później palcami - wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, jednolite - bez grudek. Dobrze wyrobione ciasto samo odchodzi od ręki.
  2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie wałkujemy z niego cieniutkie placki, po czym zostawiamy na chwilę do przeschnięcia. Ciasto zwijamy w rulony i kroimy na nitki lub inny pożądany kształt. Pokrojony makaron powinien jeszcze przez chwilę schnąć.
  3. Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości. Możemy też dodać odrobinę tłuszczu, np.: masła lub oliwy z oliwek - kluski nie będą się sklejały.
  4. Ugotowany makaron przecedzamy i przelewamy zimną wodą.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: