Przepis na grillowanego łososia z warzywami

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Kiełbaski, żeberka, kurczak - to najczęściej serwowane potrawy z grilla. Aby urozmaicić majowe biesiadowanie, proponujemy przepis na grillowanego łososia z warzywami - wyśmienite i zdrowe danie.

Składniki:

  • 1/2 kg łososia (filet);
  • 1/2 litra bulionu warzywnego;
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany;
  • 1 marchew;
  • 1 seler naciowy;
  • 1 por;
  • koperek;
  • sól i pieprz;
  • folia aluminiowa.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa myjemy. Marchew obieramy ze skórki, a selera i pora czyścimy - wszystko kroimy w długie cienkie paski.
  2. W rondelku przygotowujemy bulion - wrzucamy warzywa i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 minuty, po czym odsączamy.
  3. Łososia myjemy i kroimy wzdłuż na połowę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na 4 kawałkach folii aluminiowej układamy porcję warzyw, a na nią - rybę. Na wierzch sypiemy koperek i nakładamy łyżkę śmietany. Następnie podlewamy 3 łyżkami wywaru z warzyw i ciasno zawijamy.
  5. Łososia z warzywami pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok. 20-30 minut.

Do łososia z grilla polecamy sos jogurtowo-koperkowy lub chrzanowy.

Sos jogurtowo-koperkowy

Składniki:

  • duży jogurt naturalny,
  • koperek,
  • ząbek czosnku
  • sól.

Koperek siekamy, a czosnek rozgniatamy i dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy solą i mieszamy.

Sos chrzanowy

Składniki:

  • 10 dag startego chrzanu,
  • 25 dag majonezu,
  • 15 dag kwaśniej śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • cukier (do smaku).

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: