Przepis na pierogi z wiśniami z kruszoną czekoladą i sosem czekoladowo-karmelowym

mniam  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Z cyklu nowoczesna kuchnia polska przedstawiamy prosty i szybki przepis na pierogi z wiśniami z kruszoną czekoladą i sosem czekoladowo-karmelowym. Jest to efektowne danie z wykorzystaniem gotowych pierogów, będące doskonałą propozycją na szybki letni obiad lub deser.

Pierogi są uznawane za tradycyjną potrawę staropolskiej kuchni. Najbardziej znane są oczywiście pierogi ruskie, z kapustą i grzybami lub mięsem. Współcześnie pierogi serwuje się w bardzo różnych odsłonach. Popularne są nie tylko te z tradycyjnym wypełnieniem, ale także te nowoczesne z fantazyjnymi farszami przygotowywanymi na przykład z łososia, ogórka, suszonych pomidorów, fety, a nawet jarmużu czy szczawiu! Pierogi doskonale smakują także na słodko - wypełnione nadzieniem zarówno z popularnych owoców, takich jak wiśnie, jagody, truskawki czy śliwki, a także serwowane w nowych wariacjach, na przykład z melonem lub z pomarańczową konfiturą. Możliwości jest naprawdę bez liku, a coraz to nowe przepisy na pierogi różnią się już nie tylko farszem i dodatkami, ale także rodzajem ciasta.

Z cyklu nowoczesna kuchnia polska przedstawiamy prosty i szybki przepis na pierogi z wiśniami z kruszoną czekoladą i sosem czekoladowo-karmelowym. Jest to efektowne danie z wykorzystaniem gotowych pierogów, będące doskonałą propozycją na szybki letni obiad lub deser. 

Porcja na 2-3 os.

Składniki:

 

  • opakowanie pierogów z wiśniami Jawo
  • sos:
  • kremówka 100 ml
  • cukier 5 dag
  • czekolada mleczna - 1,5 tabliczki

 

Przygotowanie:

Ugotuj pierogi z wiśniami zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - czas gotowania 9 minut. Przygotuj sos czekoladowo-karmelowy:  do rondelka wsyp cukier i gotuj do momentu, gdy powstanie karmel. Uważaj, żeby cukier się nie przypalił. Do tak przygotowanego karmelu ostrożnie wlej śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, aby śmietanka połączyła się z karmelem. Dodaj startą na tarce tabliczkę czekolady i podgrzej delikatnie, aby czekolada całkowicie się rozpuściła. Sos można podawać na ciepło lub zimno. W międzyczasie pokrusz czekoladę. Ugotowane pierogi polej sosem i posyp pokruszoną czekoladą.

Wskazówka:

W wersji skróconej można polać gotowym sosem czekoladowym lub karmelowym.

Smacznego! www.jawo.pl

Polecane strony

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: