Przepis na ziemniaki z grilla

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Ziemniaki możemy podawać na wiele sposobów - gotowane, smażone, pieczone. My proponujemy przepis na pyszne ziemniaczki z grilla.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • folia aluminiowa.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy na górze. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową (większe ziemniaki możemy wcześniej podgotować) i układamy na grillu. Pieczemy przez ok. godzinę.

Dodatkowa wskazówka: Ziemniaki, na pół godziny przed zawinięciem w folię, możemy zanurzyć w bejcy. Aby ją przygotować, na 1 kg ziemniaków musimy użyć 125 ml oliwy z oliwek, roztartego czosnku, posiekanych ziół i przypraw (soli oraz pieprzu). Do oliwy możemy też dodać 1 łyżeczkę musztardy, świeżą kolendrę, a także posiekaną cebulkę.

Dodatkowo, na zawiniętych w folię ziemniakach możemy ułożyć gałązki koperku.

Do grillowanych ziemniaków polecamy sos czosnkowy

Składniki:

  • 250 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz (do smaku),
  • cukier puder (do smaku).

Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli. Następnie łączymy go ze śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: