Przepisy na sorbet

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Sorbety to orzeźwiające desery, robione z posłodzonej wody i mrożonych owoców. Często porównuje się je do lodów włoskich oraz wodnych, choć różnią się składem.

Sorbet
Źródło: National Cancer Institute

Dominującym składnikiem sorbetów jest woda (ok. 60%), pozostałą cześć tworzą kawałki owoców, koncentraty i przeciery owocowe. Dzięki temu stanowią one pyszny, orzeźwiający i pobudzający smakołyk. Poza tym są lekkie a to sprawia, że możesz się nimi delektować nawet podczas diety.

Sorbety mają nawet o połowę mniej kalorii niż lody mleczne czy te produkowane na bazie śmietany (np.: 100 gram sorbetu malinowego to jedyne 110 kalorii, a truskawkowego - 120 kalorii). Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na sorbet.



Sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 80 dag truskawek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
  2. Podmrożone owoce zmiksuj w blenderze z resztą składników na mus.
  3. Masę truskawkową przełóż do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki (mieszaj co 30 minut).
  4. Gotowy sorbet przełóż do pucharków i udekoruj miętą.

Sorbet cytrynowy

Składniki:

  • 1/4 szklanki drobno startej skórki z cytryny,
  • 2 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki soku z cytryny,
  • 2 białka.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę wymieszaj w rondlu ze skórką z cytryny i cukrem. Podgrzewaj, bez gotowania, aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, podkręć ogień i gotuj cytrynową wodę przez ok. 5 minut, aż do zgęstnienia syropu (często mieszaj).
  2. Wystudź syrop do temperatury pokojowej i wymieszaj z sokiem z cytryny. Następnie przelej do pojemnika, przykryj folią i wstaw do lodówki na trzy godziny, aż stężeje.
  3. Schłodzony syrop przełóż do miski, wlej do niego białka i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wstaw do zamrażarki na noc.

Sorbet arbuzowy

Składniki:

  • 1 kg miąższu arbuza (bez pestek),
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • kilka kropel soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, a następnie wlej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
  2. Przez pierwsze dwie godziny mieszaj sorbet co 30 minut, aby nie zrobiła się lodowa bryła.
  3. Po dwóch godzinach mieszaj częściej, aby sorbet szybciej zastygł.

SMACZNEGO!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1