Risotto z kurczakiem i kurkami

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

Spróbuj przepisu na pyszne risotto z kurczakiem i kurkami.

Risotto z kurczakiem i kurkami

Składniki

  • pierś z kurczaka - 500g
  • kurki - 300g,
  • zielony groszek - 250g (może być także w puszce)
  • ryż do risotto - 1 szklanka,
  • cebula - 2 średniej wielkości,
  • białe wino wytrawne - 1 szklanka,
  • bulion drobiowy - 0,5l
  • oliwa lub olej,
  • masło - 2 łyżki stołowe,
  • cytryna,
  • świeży szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki, przypraw solą i pieprzem, usmaż na patelni na paru łyżkach oliwy lub oleju.
  2. W trakcie smażenia kurczaka dokładnie oczyść kurki, pokrój większe grzyby na mniejsze kawałki.
  3. Odłóż kurczaka na bok, a na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, a następnie wrzuć kurki - smaż grzyby ok. 8-10 minut, pod koniec skrop cytryną.
  4. W trakcie smażenia grzybów posiekaj drobno dwie cebule. Grzyby po usmażeniu odłóż na bok, a na patelni zeszklij cebulę na łyżce oliwy.
  5. Do smażącej się cebuli wsyp ryż do risotto, zamieszaj i poczekaj aż zrobi się szklisty.
  6. Wlej do patelni szklankę białego wina, zagotuj mieszając. 
  7. Przygotuj bulion. Po odparowaniu wina wlej do patelni połowę bulionu, wraz z odparowywaniem dolewaj pozostały bulion.
  8. Co pewien czas mieszaj. W międzyczasie ugotuj zielony groszek (chyba, że używasz groszku z puszki).
  9. Po wchłonięciu bulionu przez ryż, dodaj do patelni kurczaka, kurki i zielony groszek. Gotuj jeszcze przez parę minut mieszając.
  10. Rozłóż risotto na talerze i przypraw posiekanym świeżym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1