Sałatka gyros - przepis

Poradopedia.pl  |   |  + 1  |  Ocena: (głosy: 0)

SAŁATKA GYROS

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka;
  • kapusta pekińska;
  • słoik ogórków konserwowych;
  • 2 puszki kukurydzy;
  • 2 duże cebule (biała i czerwona);
  • keczup;
  • majonez;
  • przyprawa Gyros.

Sposób wykonania:

Drobno kroimy: ogórki, kapustę, cebulę i kurczaka.

Mięso smażymy na patelni z połową przyprawy Gyros (cały czas mieszając), aż nabierze złocistego koloru - z zewnątrz powinno być lekko chrupiące.

Po usmażeniu kurczaka, układamy sałatkę warstwami w głębokiej, najlepiej przezroczystej misce. Nie mieszamy ze sobą składników!

Kolejność warstw jest następująca:

  1. Mięso,
  2. Keczup,
  3. Ogórki,
  4. Cebula,
  5. Kukurydza,
  6. Majonez,
  7. Keczup,
  8. Kapusta.

Sałatkę Gyros nabieramy za pomocą dwóch łyżek albo łyżki i widelca, sięgając w głąb miski.

SMACZNEGO!!!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Liczba komentarzy: 1
Robert | 2015-05-04 20:23
Dodałbym jeszcze pomidory. Sałatka będzie bardziej kolorowa i nawet dzieciakom zasmakuje.
Ja osobiście wolę coś ostrzejszego dlatego sos do sałatki przygotowuję mieszając z sobą:
majonez (jeśli ktoś jest na diecie może zamienić na jogurt grecki),
czosnek,
pieprz ,
sól,
przyprawę do gyrosa,
trochę ketchupu pikantnego (ale tylko trochę do smaku) i troszeczkę ostrej chińskiej mieszanki przypraw.
Doprawiam sosem na koniec. Notabene sos ten świetnie też się nadaje do mięs z grilla, bo nadaje potrawą takiego ostrzejszego, wyrazistego smaku. Jak ktoś lubi to polecam też wersje z papryką mojej koleżanki: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/salatka-gyros-9107/

Mięso do gyrosa przygotowuję dzień wcześniej (wersja dla osób, które maja czas). Kroję pierś z kurczaka lub indyka (jest delikatniejsze) na małe kawałki wrzucam do miski dodaje miodu, sosu słodko - pikantnego, papryki ostrej. Wstawiam do lodówki i sałatkę kończę w dniu następnym - wersja dla lubiących kurczaka po wietnamsku.

Smacznego :D