Spaghetti bolognese - jak zrobić?

zaje_fajnie  |  2006-04-17  |  + 0  |  Ocena: (głosy: 4)

Przygotowanie: 60 min,  liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 szklanka wina białego półwytrawnego
  • 1 koncentrat pomidorowy 
  • sól, papryka, oregano, rozmaryn, bazylia (najlepiej świeża), oliwa, parmezan do posypania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Na początek należy ugotować makaron al-dente, w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny oleju.
  2. Następnie należy pokroić cebulę w kostkę, wycisnąć ząbki czosnku. Pokrojoną cebulę smażymy na oleju na głębokiej i dużej patelni.
  3. Do podsmażonych warzyw dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy to dalej na małym ogniu, następnie dodajemy mielone mięso, całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano, rozmarynem i słodką mieloną papryką. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy puszkę pomidorów bez skórki oraz koncentrat pomidorowy.
  4. Całość gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do dna. Na koniec dodajemy lampkę wina i mieszamy całość drewnianą łyżką.
  5. Makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady