Tosty francuskie na słodko

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 1)

Tosty francuskie to pyszne danie, które możesz bardzo szybko przygotować na śniadanie. Poznaj naszą propozycję na słodko.

Składniki na 4 tosty dla 2 osób:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka cynamon
  • syrop waniliowy lub łyżeczka cukru
  • syrop, miód lub czekolada do smarowania
  • pieczywo tostowe
  • masło (do smażenia)

Przygotowanie

Wbij jajka do miski, dodaj mleko, łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę cukru lub syropu waniliiowego. Całość dokładnie wymieszaj - idealnie za pomocą miksera.

Rozgrzej patelnię i rozpuść odrobinę masła. Usmaż kolejne tosty po wcześniejszym zanurzeniu ich w przygotowanej masie. Przyciskamy parę razy widelcem powierzchnię tosta, aby tost nasiąknął jajkiem i mlekiem, zanurzamy go z obu stron. Każdy tost zanurzaj tuż przed smażeniem, aby żaden z nich się nie rozpadł.

Smażąc na patelni uważaj, aby tost nie przypalił się i nie przywarł do dna patelni - dobrze jest go co pewien czas przesunąć i parę razy odwrócić w trakcie smażenia.

Podawanie

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Najbardziej polecamy syrop klonowy lub ewentualnie syrop z agawy, który jest znacznie tańszy, a smakuje równie dobrze. Sprawdzą się także inne słodkie dodatki jak masło orzechowe, czekolada do smarowania czy cukier puder.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz: